Imate poteškoće sa uspavljivanjem bebe? Evo nekoliko trikova koji mogu da pomognu

Iako je uspavljivanje vrlo iscrpljujući deo bebinog odrastanja, postoji nekoliko načina, prema preporuci stručnjaka, kako da uspešno uspavate novorođenče.

Foto: Flickr

Veoma je važno uskladiti se s bebinim biološkim ritmom. Čim primetite prve znakove pospanosti, vreme je za krevetić. Melatonin, hormon spavanja, je povišen u bebinom organizmu, pa joj je prirodno da utone u san bez velike muke.

Ako je, s druge strane, predugo držite budnom, premoriće se. Ne samo da će se smanjiti nivo melatonina, već će njen mozak da oslobodi hormone za razbuđivanje, kao što su kortizol i adrenalin. Zbog toga će bebi biti teško da zaspi, a to može da dovede i do preuranjenog buđenja. Ako se beba umiri, stiša, postane nezainteresirana za svoje okruženje i zuri u daljinu, melatonin je na vrhuncu u njenom organizmu, što je pravi trenutak za odlazak na počinak.

Prigušite buku belim šumom

Spuštene roletne ili navučene zavese i beli šumovi dečju sobu pretvaraju u okruženje nalik unutrašnjosti materice. Tako svetlost i zvukovi spolja ostaju prigušeni. Polovina sna novorođenčeta je u REM fazi, koja se naziva i faza brzog kretanja očiju. Ovo je lagana faza sna kada sanjamo.

Zvuk telefona ili glasan smeh iz druge prostorije mogu da probude bebu. Tu nastupaju beli šumovi, jer oni prigušuju buku spolja. Preporučljivo je izmeriti jačinu zvuka tako što će jedna osoba ostati u bebinoj sobi, a druga otići u prostoriju pored i početi da priča. Beli šumovi bi trebali da priguše zvuk glasa, ali ne da ga u potpunosti nadjača.

Probajte povijanje

Umotavanje bebe u tkaninu, kako biste joj ograničili pokrete rukama i nogama, stara je tehnika smirivanja i uspavljivanja. Tokom prvih nekoliko nedelja se obrazac sna brzo menja kod novorođenčadi. Ako se bebi nije svidelo povijanje u početku, probajte opet nakon nekoliko dana.

Skroz umotajte bebu u pamučnu pelenicu ili joj ostavite jednu ili obe ručice slobodne. Povijanje možete da primenjujete i do šestog meseca života.

Spustite temperaturu

Bebama, kao i odraslima, odgovara svežina u prostoriji u kojoj spavaju. Postavite termostat između 20 i 22 stepena Celzijusa, kako biste napravili atmosferu prijatnu za spavanje. Normalno je da bebi prstiću budu pomalo hladni. Da biste se uverili da nije previše hladno, spustite ruku na bebin grudni koš. Ako je tamo toplo, onda je sve u redu.

Pripremite se na brzo menjanje pelene

Neizbežno je ponekad menjati pelenu bebi tokom noći. Paljenje svjetla i čitava zbrka oko presvlačenja i menjanja podloge u krevetiću, ako je i to nužno, uznemiruju bebu. Zbog toga budite spremni i praktični, kako biste sve mogli brzo da obavite i dozvolite svojoj bebi da ponovo utone u san za kratko vreme.

Pored krevetića držite čiste stvari i spremne pelene, tako da ih ne morate tražiti po fiokama. Takođe, ispod bebine posteljine stavite nepromočivu podlogu za krevetić koja može brzo da se ukloni tokom noći.

Ustajte na smenu

Nije nužno da oba roditelja budu budna kada se beba probudi. Ako dojite bebu, to mora mama da odradi, ali nakon toga mama može da spava, a tata da se pobrine za menjanje pelena i umirivanje bebe. Tako će oba roditelja da dobiju nekoliko sati neprekinutog sna.

Preselite ranoranioca u drugu vremensku zonu

Ponekad se bebe veoma rano bude. Na primer, u pet ujutro. Mnogi roditelji greše i kasnije stavljaju bebu na spavanje. Zapravo, trebali biste da pomerite sve aktivnosti koje se tiču bebe za nešto kasnije, uključujući i obroke. Ako svakoga dana pomerate bebinu svakodnevnu rutinu za 15 minuta, naviknuće se kroz nedelju dana.

Gde je moja duda?

Može da bude veoma naporno kada se beba budi usred noći, jer ne može da nađe svoju dudu. Naučite bebu da je sama potraži. Smestite par duda u ugao krevetića, a svaki put kada ne može da je nađe usred noći, pomozite joj tako što ćete joj usmeriti ručicu prema tom uglu.

Ovako će beba da zna gde može da nađe dudu, pa i ako se probudi zbog toga, sama će da je pronađe i da nastavi da spava. Stručnjaci poručuju da je dovoljno nedelju dana da beba nauči da nađe dudu.

Spavanje nije uvek savršeno

Mnoge bebe mlađe od šest meseci ne spavaju mirno u krevetiću, zato nemojte da se uzbuđujete ako zaspi u vašem naručju ili u kolicima. Nećete joj poremetiti noćni san ako joj dopustite tokom prvih šest meseci da spava kako stigne tokom dana. Većina novorođenčadi se ne pridržava rasporeda spavanja tokom prvih pet do šest meseci, pa i nakon toga pojedine bebe teže odlaze na spavanje od drugih.

Kupanje, bajka, krevet, flašica

Ustaljena rutina čini čuda. Sami birate redosled, ali obično prvo ide kupka, pa priča i hranjenje. Možete uvesti i brzu masažu losionom za bebe. Ugasite svetlo, upalite bele šumove i ljuljajte bebu pored krevetića, dok je ne spustite, što će biti znak da je vreme za san.

Predahnite

Slušanje priča svojih prijatelja, rođaka i komšija o tome kako su njihove bebe mirno spavale već s dva meseca samo će da vas dodatno stresira. Ignorišite poređenja koja ničemu ne doprinose. Da biste rešili bilo kakve probleme koji se tiču sna vaše bebe, potrebno je neko vreme da posmatrate situaciju i pronađete najbolji pristup. Budite fleksibilni. Obrazac sna kod beba i male dece se neprestano menja. Samo zato što imate poteškoće da uspavate bebu od dva meseca, ne znači da ćete isti problem imati i kada napuni dve godine.

Žena blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

moj pedijatar instagram