Ilustracija koliko je važno dati ženama vreme da dođu sebi nakon porođaja

Neosporna je činjenica da majkama treba vremena da se oporave nakon porođaja. Materica im se nadula na veličinu lubenice i treba joj vremena da se povrati. Hormoni su divljali i divljaju i nakon porođaja. Da ne govorimo o promenama i ostalim organima, karlici, trtičnoj kosti i na kraju, naravno, samoj vagini.

Foto: Facebook

Eksperti kažu da ženama može da treba čak i godinu dana da se oporave od porođaja. A ipak, većina žena ne dobije ni 12 nedelja porodiljskog odsustva. U Srbiji, žene se vraćaju na posao praktično odmah iz straha da će biti zamenjene.

A ova slika kartonskog tanjira koju je podelila mama po imenu Laura Fraj svedoči baš o tome koliko je ženama potrebno vremena za oporavak.

– 22cm, tačno toliko iznosi prečnik ovog kartonskog tanjira. Toliko takođe prosečno iznosi prečnik posteljice. Nakon što se porode, majkama se savetuje da odmaraju makar 4 do 6 nedelja i postoji dobar razlog za to. Jedan od njih je da, nakon što je beba rođena, majke ostaju sa ranom unutar materice, na mestu gde je posteljica bila zakačena. Toj rani treba makar 4 do 6 nedelja da zaceli, a za to vreme žene su podložne infekcijama i krvarenju. Čak i kada su imale vaginalni porođaj bez komplikacija i osećaju se dobro, i dalje moraju da se paze i da se ne naprežu prvih nedelja posle porođaja. Majke, odmarajte. A vi ostali – muževi, roditelji, svekrve i svekri, prijatelji, svi – pomozite im koliko god možete.

Naravno, ja nisam iz medicinske struke, ali želim da ukažem na važnost saveta da se majke ostave da se oporavljaju. To ne znači da četiri nedelje treba da provedu u krevetu, ali znači da ne treba da se izlažu naporima. Sve u skladu sa potrebama tela, i uz nadzor lekara – poručuje ova majka.

– Hvala ti! Nedavno sam se porodila a ni sama nisam znala ovo o svom telu – poručuje joj jedna od hiljade majki koje su sa oduševljenjem dočekale ovaj post.

Blic žena

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram