Igre koje podstiču razvoj predveština čitanja i pisanja

Predlažemo vam igre koje možete koristiti za razvoj predveština čitanja i pisanja:

Foto: Pixabay

1. Koliko reči ima u rečenici?

Deca sede u krugu. U sredini je lopta. Pravila igre su: Odrasla osoba kaže jednu rečenicu, a deca treba da je ponove. Dete koje počinje igru uzme loptu i kaže prvu reč rečenice. Zatim prosledi loptu drugom detetu koje treba da kaže drugu reč i tako sve redom. Deca zajedno broje koliko reči ima njihova rečenica. Zatim se zadaje druga rečenica. Recimo, rečenica: Mama Iva voli da pleše valcer. Odrasla osoba daje lopticu prvom detetu, koje kaže ”mama” i prosledi lopticu dalje drugom detetu koje kaže ”Iva” i tako dalje. Nakon što rečenica bude gotova, zajedno na prste izbrojite koliko je rečenica imala reči. Mama Iva voli da pleše valcer ima šest reči. Nakon nekoliko rečenica, kad vidite da su deca shvatila zadatak i tačno broje rečenice, počnite zadavati i nešto složenije rečenice.

2. Glasovna slikovnica

Za ovu aktivnost potrebni su stari katalozi, papiri, lepak, fascikla, bušilica za papir, trakica za vezivanje. Potrebna je fascikla u koju se mogu smestiti osmišljeni listovi ili se mogu izbušiti rupice na papirima i uvezati. Na svakom papiru u gornjem uglu označi se jedno slovo azbuke (napiše ili zalepi). Dete seče slike iz kataloga i lepi na listove odgovarajućeg početnog glasa. Slikovnica nastaje postupno i nadograđuje se. Ovim načinom deca imenuju i prepoznaju slova.

3. Rima u kesi

Papirnu kesu napuniti parovima sličica u rimi a deca naizmenično izvlače sličice iz kese dok ne sastave što je više moguće parova u rimi:
Predlozi sličica: slon- balon, vuk-ćuk, trava-krava, stolica-polica, kos-nos, mak-rak, njiva-šljiva.

4. Igra s štipaljkama – glasovna analiza

Za ovu aktivnost potrebne su drvene štipaljke za veš, flomaster, stari katalozi, kartice od kartona dimenzije otprilike 7×7 cm, lepak. Dete iseče slike (povrće, voće, školski pribor, igračke) iz kataloga i nalepi ih na kartice od kartona. Poželjno je da su to u početku sličice koje u svom nazivu imaju tri ili četiri slova. Na štipaljke napišemo slova, po mogućnosti više istih slova, npr. ona koja se često ponavljaju: a,e, i, o, u, p… u zavisnosti o odabranim sličicama. Kartice se stave u kutiju, dete izvlači kartice iz kutije, imenuje sliku i pokuša da rastavi reč na slova te zakači odgovarajuća slova-štipaljke na karticu. Ova aktivnost može se pojednostaviti: stavlja se samo jedna štipaljka – početni glas u reči.

5. Čaša puna slogova

Potrebne su vam plastične čaše i loptice od papira ili nekog drugog materijala. Na svaku plastičnu čašu napišite jednu brojku; 1, 2, 3, 4. Možete nacrtati kružiće umesto brojki. Detetu dajte nekoliko loptica koje mogu biti izrađene od papira ili nekog drugog materijala. pripremite popis reči različite dužine. Pročitajte reč detetu, a zatim ono mora da odredi od koliko se slogova reč sastoji. Neka dete ubaci lopticu u odgovarajuću plastičnu čašu u zavisnosti od broja slogova u reči. Korisno je izgovor slogova pratiti tapšanjem.

Izvor: Logoped

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA