Igra se tenis

Svetski mediji pišu o srpskom novom talasu, koji je vratio osmeh i šarm u vrhunski tenis. Pišu o našim mladim junacima koji dolaze iz male zemlje, ratnih godina, zemlje bez teniske tradicije i uslova za treniranje, koji su uprkos svemu ili u „inat” svemu osvojili svet. A ono zbog čega svi hvale Noleta, Anu, Jelenu, Tipsarevića, Zimonjića, nije samo „crtanje po terenu”, ni sjani servisi, forhendi i bekendi, već činjenica da su u beli sport doneli osmeh.

Mi „matori” veoma smo ponosni na njih i srećni što su naša deca „dobila” prave junake.

Zahvaljujući tome školice tenisa i teniski klubovi svakodnevno upisuju nove članove. Već sa tri godine mnogi mali dečaci žele da budu kao Nole, a devojčice kao Jelena ili Ana. Na žalost povećana potražnja, dovela je i do povećanja cene. U Beogradu je cena manje više svuda oko 4.000 dinara, za mesec dana treniranja, što podrazumeva dva časa nedeljno. Ukoliko imate dvoje ili više dece, iznos koji je potrebno izdvojiti za školu tenisa, nije zanemarljiv, a za većinu je neostvarljiv. No, to nije razlog da i vaše dete ne igra tenis. Na pragu smo proleća i mnogo lepih dana. U našoj ulici mislim da na uzrastu do 15 godina, svako dete ima „neki” reket. Pozajmljen, od starijeg brata, kupljen kod „kineza”, nije presudno. Važno je da su deca napolju, na vazduhu i da svi igraju tenis. Na košarkaškom terenu u našem bloku u pojedinim trenucima i više od deset klinaca igra tenis, na prethodno iscrtanom i podeljenom terenu. I svi se odlično zabavljaju. Igraju u parovima, zasebno, sude, skupljaju loptice, broje gemove i ja sam veoma srećna kada ih vidim. Već sam se zabrinula kada su porasli za igre između dve vatre i žmurke, kako ih neću moći isterati napolje i odvojiti od kompjutera, ali onda se hvala Bogu, dogodio tenis.

Pomozite svom detetu, uputite ga u par osnovnih stvari kada je tenis u pitanju.
1. Pokažite mu kako se pravilno drži reket.
2. Osnovni stav
3. Stav prilikom serviranja
4. Stav za forhend
5. Stav za bekend

Ostalo će naučiti bolje od vas, gledajući naše asove kako igraju.

„ Ne treba potcenjivati decu koja igraju na ulicama. Dešava se da nam sa ulica dolaze klinci koji izvrsno igraju. Ne postoji školski forhend, ni školski bekend. Svakog dana se ponešto inovira u samom položaju reketa, prilikom udarca. I zato ko zna, možda će upravo neko od te dece doneti nešto novo u tenisku igru. Važno je da se igra tenis i da se deca bave sportom.” – reči su instruktora tenisa Davida Judina iz teniskog kluba Gazela na Novom Beogradu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA