Hvala ti mama što me dojiš

Ako ste pred porođajem ili ste tek dobili bebu i sumnjate u sebe i u sposobnost svojih grudi da doje ili razmišljate kako sve to utiče na vašu bebu, evo šta bi vam rekla vaša beba da može da priča:

Foto: Fotostalker

Draga mama,

Hvala ti puno što me dojiš. Verovatno da i sama već znaš koliko je tvoje mleko najbolje za mene.

Umorna si i pomalo ljuta, jer staranje o meni izgleda dosta teško. Pre nego što odustaneš, pokušaću da ti objasnim moje ponašanje. Možda ćeš se onda osećati bolje.

Ako su me nakon porođaja odvojili od tebe, meni treba više vremena da povratim svoj instinkt i da počnem pravilno da sisam. Možda sam izgubio na težini dok smo bili u bolnici. Znaj mama, ja ću ti uvek reći kad sam gladan da bih dobio što više tvog mleka. Čak i ako je prošlo samo 5 minuta od kad sam poslednji put sisao! Možda će ti moja baka reći “Samo što je jeo, sigurno je gladan.” Ali mama, ja sam mnogo mali i ne umem brže ! Sad mi treba 20 minuta da dobijem samo 5 ml tvog kolostruma koji mi puno znači!

Ali mamice, sve je u redu! Ne postoji mesto gde bih radije bio nego u tvom naručju, da slušam tvoj glas i mirišem te, čak iako se nisi kupala od kad sam rođen. Za mene si najukusnije i najdivnije biće.  Ne postoji puno načina kako mogu da ti kažem šta želim. Mogu da plačem i mogu da sisam. Ne mogu da vidim puno, ali dosta mogu da osetim. Osećam kako me stavljaš na svoje grudi mama, i tada sam najsretnij.

Možda te zbunjuje to što želim da sisam po ceo dan i noć. Ali mama, ja ne gutam sve vreme. Ja vežbam da postanem snažniji i istovremeno pospešujem tvoju “fabriku mleka” koje za mene ima ukus bolji od sladoleda!

Ako mi ponudiš flašicu, ja ću posisati sve što je u njoj jer drugačije ne znam. Moj stomačić je mali i na tvojim grudima mogu da stanem kad god poželim.

Mama, kad sisam ja pospešujem i dva bitna hormona prolaktin i oksitocin. Ovaj drugi je odgovoran za tvoje bezrezervno zaljubljivanje u mene! Postoje samo tri događaja u tvom životu kada se ovaj hormon čudnog naziva luči – tokom mog rađanja, tokom mog stvaranja (tačnije pri orgazmu!) i kada sisam! Možda ti zvuči čudno što ja kao beba sve ovo znam. Ali mama, meni je bitno da ti budeš sretna i zato želim da uradim sve što mogu da ti pružim što više ovog divnog hormona.

Mama, znam da želiš samo najbolje za mene i da se ponekad brineš da li imaš dovoljno mleka za mene. Možda počinješ da sumnjaš u svoje telo. Ali, ja znam da ti to možeš.  Dozvoli nam da budemo zajedno ceo dan i noć, nerazdvojni i ja ću napraviti svo mleko koje mi je potrebno.  Ja volim i baku i tatu i sve ostale koje dolaze da me vide, ali sam najsretniji kad sam s tobom!  Volim da slušam tvoje srce dok spavam, tako si topla i mekana i mirišeš najdivinje na svetu.

Mesto između tvojih grudi je mesto gde mogu da spustim svoju glavicu i osetim dodir tvoje kože.

Volim i kada me dojiš ležeći pored mene. Osetim kako si opuštena, mleko tako lako teče i znam da tada ne žuriš da me podojiš brzo i odeš od mene.

Mama znam da si bila vrlo aktivna pre nego što sam se ja rodio. Išla si u bioskop , u restoran, u posetu prijateljima. Znam da ti sad deluje kao da nećeš uskoro sve to ponovo raditi. Možda nam je stan u neredu, možda sudovi nisu oprani danima…

Ali mama ja bih da ti nešto obećam. Ne umem i ne znam da kažem kada će se desiti, ali doćiće dan kada ću te trebati mnogo manje. Moje će se sisanje prorediti i postati brže, počeću i da spavam sam u krevetcu. Uživaću i voleću i kada me neko drugi drži. Naučiću i da se uspavam sam, naučiću i da manje zavisim od tebe.

Ali danas mama ti mi najviše trebaš. Nadam se da će moja ljubav prema tebi, koju ne umem još da pokažem, biti dovoljna da izdržiš ove naporne prve dane!

Tvoja beba

Diana Cassar-Uhl, IBCLC

Izvor: The leaky boob

Podeli:

Komentari

 1. Ovaj i slicni tekstovi tako nisu fer prema svim onim majkama koje su zelele da doje znajuci da je to najbolje za njihove bebe, a iz nekog razloga ne mogu.
  Za mene licno je sve ovo vrlo potresno.

  Odgovori na komentar
  • Draga mAma,nemojte tako da gledate na stvari… Ja nisam prvo dete uspela da dojim i zao mi je sto mi niko nije pomogao da uspem,makar ovakvim tekstovima ili savetima koje sam prekasno pronasla. Nego su svi govorili samo-Nema veze. Dakle,ja sam mogla,ali se nisam snasla. Sa drugim jesam. Vazno je dati sve od sebe. Dojili ili ne. Verujem da ste to i uradili i nema potrebe da se osecate lose. Napravili ste novi zivot i uzivajte u njemu i sa njim. 🙂

   Odgovori na komentar
 2. Ne znam kako vi ali ja sam se rasplakala…. Oboje dece sam dojila po više od godinu dana i zaista je najlepši i najneverovatniji osećaj na svetu. Ja sam imala tu sreću i privilegiju da mogu ih dojim. I moram da dam jedan savet budućim mamama- ne odustajte.

  Odgovori na komentar
 3. Tekst koji razneži do plakanja. Najčešće se žene odluče da ne doje misleći da će time sačuvati izgled svojih grudi što je vrlo glupo,a ima i onih drugih i trećih,a na zalost ima i onih koji zbog stresa izgube mleko.No,istina je da svaka žena mleko dobije nakon porodjaja.

  Odgovori na komentar
 4. Divan tekst ! Rasplaka me! Pre 4 meseca dobila sam malu princezu i dojim.Komentare retko gde ostavim ali sad sam morala posto i meni tekst nije bas fer prema mamama koje ne mogu da dodje a zele.Zena koja je odlucila da rodi, brine i voli svoje dete je divna predivna zena i majka.I svaka sigurno zeli najbolje za svoje dete.Niti sam ja bolja sto dojim niti je ona losija sto ne.Sigurna sam da isto voli!Svaka cast svakoj majci ,tesko je jako biti mama.Svoj deci zelim zdravlje i srecno detinstvo

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA