Hipotonus ili mlitavost kod beba

Mlitavost ili hipotonus je sniženje mišićnog tonusa, može da se prepozna po hiperpokretljivosti zglobova i izostanku otpora pri izvođenju pasivnih pokreta. Bez obzira što ne predstavlja ozbiljan problem, neophodno je praćenje od strane lekara fizijatra.

Foto> Pixabay

Tek nakon detaljnih pregleda i određenog vremena u kome se dete stimuliše i prati njegov motorni razvoj, može se zaključiti da ne postoje značajni poremećaji neuromišićnog sistema.

Prevremeno rođene bebe i one sa nižom ocenom na rođenju su pod većim rizikom od pojave mlitavosti. Zato su sve one obuhvaćene Programima praćenja i ranog tretmana smetnji u psihomotornom razvoju.

Kako se hipotonija odražava na usporeni motorni razvoj, beba se programom vežbi stimuliše da bi se tonus normalizovao i ujednačio tempo psihomotornog razvoja. Roditeljima je uglavnom teško da uoče mlitavost kod deteta, zato je važno da imaju određene smernice koje bi im u tome pomogle.

Refleks hvatanja šakom i nožnim prstima – ako prstom dodirnemo dlan ili taban, prsti i palac se odmah zatvore oko našeg prsta.

Jednomesečna beba kada je stavimo na stomak na kratko podiže glavu i okreće je na jednu i drugu stranu. Kada leži na leđima uglavnom zauzima asimetrične položaje dok gleda u vaše lice.

Krajem drugog meseca šaka se polako otvara, beba se oslanja na podlaktice i drži glavu u sredini kada je na stomaku. Reaguje čitavim telom pokušavajući da dohvati vaše lice rukama i prati predmete kada je na leđima.

Sa tri meseca pesnice više nisu stisnute, igra se prstima, posmatra ih i stavlja u usta. Sa osloncem na laktovima koji su ispred ramena počinje da se uspravlja, motivisana igračkom podiže glavu. Na leđima sa podignutim nogama počinje da se igra  šakama ispred lica, ne leži više asimetrično, glava je u središnjoj liniji.

Igra se na stomaku sa četiri meseca, oslanja se na jednu ruku dok uzima igračku drugom. Na leđima hvata šakama i stopalima.

Sa pet meseci opruža laktove i «pliva» ako ugleda igračku koju ne može da dohvati. Podiže noge u vis na leđima i dodiruje bedra, naizmenično opruža i savija noge i priprema se za okretanje. Dodiruje i hvata igračke što pokazuje dobru kontrolu oko-šaka i počinje da prebacuje predmet iz ruke u ruku.

Oslanja se opruženih laktova  na otvorene šake na stomaku sa šest meseci i okreće se sa leđa na stomak.

Ovo je redosled razvojnih prekretnica za bebe do 6 meseci i one su za roditelje  informacija kako bi znali šta treba da očekuju na kom uzrastu i da reaguju na izostanak ili prerano javljanje određenih pojava obaveznim obraćanjem lekaru fizijatru.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Marina says:

  Dobar dan,zanima me,imam dete od 6,5 godina i kada ga otvorenim dlanom polako udarim na jastucice ispod prstiju na nozi,stopalo nastavlja 2 sekunde da se trese?Da li mi mozete reci sta je u pitanju?Hvala

 2. Jovana says:

  Postovani, beba punih 5 meseci. Lepo napreduje. Uspela nekoliko puta sama da se okrene s ledja na trbuh pred kraj 4.meseca. Posledjih par dana kao da bojkotuje samostalno okretanje. Zeli da boravi na stomacicu samo ako je stimulisem preko boka da se okrene s ledja na stomak. Da li je zabrinjavajuce sto nece sama da se okrene s ledja na stomak?
  Hvala unapred

 3. Dragica says:

  Beba srara 14meseci nemoze da stoji sama ,uz pridravanje soji na nogama samo par sekundi.pedijatar nam govori da ce prohodati i da se ne brinemo.Inace sedi samostalno od desetog meseca,iy lezeceg polozaja sama prelazi usedeci polozaj uy pomoc ruku okrece se vrlo brzo i pokusava da kleci ali su joj no-ge uveu u unutrasnjos strani savijene prema napred ili u stranu.inace je vrlo radoznala iygovara nekoliko
  reci i trazi da stalno bude u pokretu uz nasu pomoc ,stalno je nosimo.Veoma smo zabrinuti .Na rocenu
  nju je dobila ocenu 9.Napredna je.
  naveme


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA