Hipertenzija: I deca imaju povišen krvni pritisak

Kada se govori o hipertenziji – povišenom krvnom pritisku, obično se pomisli na bake i deke koji svaki dan uzimaju “one lekove za pritisak”. Nažalost, povišen arterijski pritisak nije privilegija starijeg doba

Gornji i donji pritisak
Krvni pritisak koji se meri standardnim aparatima je zapravo pritisak krvi na zid krvnog suda (arterije), koji je njegov „sprovodnik” ka svim tkivima dečjeg tela.
Postoji „gornji” (pravilnije je reći sistolni) i „donji” (ili dijastolni pritisak) koji se relativno lako mere aparatima za merenje pritiska.

Merenje arterijskog pritiska kod dece
Kao i kod odraslih, najjednostavniji način merenja arterijskog pritiska je pomoću manometra sa manžetnom. Manžetna se stavi oko nadlaktice, ruka se drži u nivou srca, pa se odgovarajućom „pumpicom” naduva preko gornje granice očekivanog pritiska. Zatim se postepeno „izduvava”, a slušalicama, ili automatski, se lako odredi vrednost gornjeg i donjeg arterijskog pritiska. Dete obično sedi, ali može i da leži.
Važno je da detetu prvi put pritisak izmeri pedijatar zato što su ona različite visine, pa su im i nadlaktice različite dužine. Manžetna treba da pokriva dve trećine nadlaktice (ako je veća onda su vrednosti pritiska lažno niže, i obrnuto). Dete treba da je opušteno, jer ako je uzbuđeno i uplašeno onda je pritisak obično povišen, tj. njegova vrednost nije realna. Kada lekar objasni roditeljima „tehnologiju” merenja arterijskog pritiska, kasnije mogu to i sami da rade kod kuće.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

  1. Imam 15 godina.Visok 175 tezak 62 kg.Jednom sam imao pritisak ima jedno 2 meseca 140 ali je sledeci dan spao i sve je bilo normalno.Danas sam ustao ujutru spavao sam mozda 5 sati i osecao sam se umorno.Izmerio sam pritisak na digitalnom onom i bio je 141.Popio sam odma limunadu vitamine unosio i spao je na 132.Onda posle sat vremena 119.Medjutim sada mi je poraslo cak na 139 i malo sam malaksao.Sta da radim i valjda cu ostati ziv

    Odgovori na komentar
  2. Zdravo, moj sin ima 16godina i njemu je konstantno krvni pritisak 140 sa 80 pa neki su mi rekli da je to normalan pritisak jer su sada granice povisene….. Pa neznam dali je to u redu?

    Odgovori na komentar
  3. Zdravo, htela sam da pitam ja imam 17 godina a sestra 19 i imamo dlake na grudima,cula sam da se radi o poremecenim hormonima u cemu moze biti problem?

    Odgovori na komentar
Strana 5 od 5<12345

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA