Hidrocefalus

Termin potiče od grčkih reči “hydro” što znači “voda” i “cephalus” što znači glava, tako da se i u našem narodu ponekada spominje kao “vodena glava”. Hidrocefalus nije jedna bolest, već naziv za grupu stanja koja karakteriše povećana količina moždane, tzv. cerebrospinalne, tečnosti, tj. likvora.

Najčešće se javlja kod odojčadi i dece, sa učestalošću od oko 1 na 500 živorođene dece, mada se može javiti i kod odraslih, najčešće zbog tumora mozga, nakon trauma glave, zapaljenja moždanica…

Malo anatomije…

Ljudski mozak sastoji se od velikog mozga, moždanog stabla i malog mozga. Veliki mozak ispunjava najveći deo lobanjske duplje i nadvija se nad moždanim stablom kao krošnja. Na moždano stablo nastavlja se kičmena moždina smeštena u kanalu kičmenog stuba. Mali mozak nalazi se iza moždanog stabla, a ispod velikog mozga, u potiljačnom delu lobanjske duplje. U moždanom tkivu krije se sistem “šupljina”, tj. moždanih komora. Ima ih četiri i međusobno su povezane sistemom kanala i otvora. Moždane komore su mesta gde nastaje najveći deo cerebrospinalne tečnosti, koja zatim kroz pomenute kanale i otvore cirkuliše od najvećih, tzv. bočnih komora, u velikom mozgu, kroz treću i četvrtu komoru, a zatim “napušta” unutrašnjost moždanog tkiva i “izlazi” u prostor između površine mozga i njegovog omotača. Ovaj prostor naziva se subarahnoidalni prostor, prostire se oko mozga i kičmene moždine i ispunjen je likvorom. U njega su uronjeni “prstoliki” izraštaji krvnih sudova ( vena ) koji apsorbuju “višak” likvora, održavajući njegovu količinu stalnom.

Uloga cerebrospinalne tečnosti

Zahvaljujući prisustvu likvora, mozak „pluta” u lobanjskoj duplji, umesto da se po njoj slobodno premešta pod uticajem gravitacije ( što bi bilo prilično rizično za organ od takvog značaja ). Cerebrospinalna tečnost štiti osetljivo moždano tkivo od dejstva mehaničke sile, ublažavajući je, u njoj se nalaze brojni hormoni i hranljive materije, uklanjaju se štetni proizvodi metabolizma…

Zašto nastaje hidrocefalus?

Stvaranje i resorpcija likvora su procesi koji su normalno u dinamičkoj ravnoteži, čime se ukupna količina održava na relativno konstantnom nivou. Do povećanja količine cerebrospinalne tečnosti najčešće dolazi zbog poremećene cirkulacije i apsorpcije, a znatno ređe zbog povećanog stvaranja likvora. Krajnji rezultat je povećanje zapremine tečnosti u zatvorenoj lobanjskoj duplji, što može dovesti do oštećenja moždanog tkiva zbog direktnog pritiska prepunjenih moždanih šupljina, kao i zbog otežane i neadekvatne cirkulacije krvi ( i krvni sudovi su izloženi povećanom pritisku, tj. pritisnuti! ).

U zavisnosti od toga da li je osnovni poremećaj u cirkulisanju likvora ili u njegovoj apsorpciji, hidrocefalus se deli na dva osnovna tipa:

1.      opstruktivni ili nekomunikantni – kod ovog tipa hidrocefalusa postoji prepreka u toku likvora kroz moždane komore; može nastati zbog suženja kanala koji povezuje treću i četvrtu moždanu komoru, u sklopu nekih naslednih oboljenja i urođenih anatomskih anomalija ( Arnold Chiari malformacija, Dandy Walkerov sindrom itd ), kao posledica meningitisa u novorođenačkom periodu, krvarenja u predelu moždanih komora ( čemu su prevremeno rođene bebe sklone ), nakon nekih infekcija u toku trudnoće…

2.      neopstruktivni ili komunikantni – „prstoliki izraštaji” vena su „zapušeni”, pa ne mogu da apsorbuju likvor; često je prouzrokovan krvarenjem u moždane komore i subarahnoidalni prostor kod prevremeno rođene dece, bakterijskim meningitisom ( tuberkuloznim ili pneumokoknim ), nekim infekcijama u toku trudnoće…

Podeli:

Komentari

 1. Uplasena says:

  Molim vas za savjet. Prije 5mjeseci mi je prekinuta trudnoca u 26NG. Dijagnoza hidrocefalus, ventrikulomegalija, spina bifida. Prije i tokom trudnoce koristila sam folacin 5mg. Ovih dana sam saznala da sam opet trudna i koristim aktivni folat -L 5 MTHF- od 400mcg umjesto folacina koji kod mene, kao sinteticki oblik, nije preventirao spinu bifidu. Pijem po 3×400mcg aktivnog folata izjutro na prazan stomak. Da li da povecam ovu dozu i da li jos neki vitaminB grupe da pijem uz ovo? Molim vas za odgovor jer sam pod stresom zbog prethodne trudnoce a kod dr tek za 2nedj.

 2. Zeljko says:

  Postovanje,jedno pitanje koje me puno muči i nemam snage da pitam doktorku koja mu radi Cns,beba mi ima prosirene komore ,kao posledicu cisti koje su se stvorile kad je dete ostalo bez kiseonila,bilo je PLV,pa me interusuje ,dali je uvek posledica Leukomacije C.P. ,kao sto pise u mnogim člankovima,ili se desi da se beba uz dobru fizikalnu terapiju nekad dovede u normalu inače kasni,ima stabrizam,malo je leva ručica kruća u odnosu na desnu,ali pomera je isto kao i desnu,dali je moguće popraviti to i grubu motoriku,koja je devinitivno problem,ne pitam vaz za ishod ,to niko nezna,ali vidim da imate iskustva ,pa recimo neko vaše mišljenje,hvala?

  • MojPedijatar says:

   Najvažnije je UPORNO, STRPLJIVO i KONTINUIRANO sprovođenje vežbica uz kontrolu i praćenje fizijatra!

   To je put da se razvoj deteta unapredi.

 3. Zeljko says:

  Mojoj bebi su se na zadnjem UZ mozga ,komore smanjile,doduše,jos nisu tela komora,ali i mozdani parenhim je boljeg izgleda,dali je to moguće da su se smanjile zbog vezbi u Sokobanjskoj u trajanju od mesec ,doduše nema neki veliki napredak,minimalan ,ali ga ima,i kad bi mogli da probamo sa matičnim ćelijama,znam da zvanična medicina ne priznaje to,ali je mnogima pomoglo?

 4. bilja says:

  Postovani, u 36. sam nedelji i dr je juce primetila da su leva i desna bocna komora kod ploda uvecane (12 i 13mm su). Do sad je sve bilo OK. Vodila sam trudnocu kod, kako svi kazu, najbolje doktorke na klinici. Za dva dana mi je zakazan prijem na odeljenje kako bi uradili MR glave fetusa. Mnogo sam prestravljena. Ovo mi je drugi porodjaj, mogu se poroditi i pre termina a mozda radjam bolesno dete. Da li postoji verovatnoca da do kraja trudnoce sve dodje na svoje i da se smanje?

  • MojPedijatar says:

   Ova razlika (od 1 mm) NIŠTA ne mora da znači!

   Ako su ostali elementi ultrazvučnog pregleda OK – ovo naprosto treba zanemariti.

   • bilja says:

    Dobro, asimetricnost od 1mm se moze zanemariti. Ako sam vas razumela. A to sto su uvecane? Nosim devojcicu. Kazu da kod decaka mogu da budu sire. Koliko sam razumela do 11mm je OK.

    • MojPedijatar says:

     Mislim da bez panike možete da dočekate porođaj.

     U svakom slučaju, briga Vam neće doneti ništa dobro!

     • Bilja says:

      Danas nam je uradjen MR glave fetusa. Dijagnoza: Umereno teska ventrikulomegalija.
      Uvecanje od 14mm obe komore.

      Cekamo analizu neurohirurga i savet.
      Da li dete moze da bude bez posledica?

     • MojPedijatar says:

      Bez pregleda deteta je zaista nemoguće napraviti procenu ovog nalaza

 5. daliborka says:

  imamo bebu od 11 meseci prevremeno rodjenu ,usred hematoma doslo je do prosirenja komora,asimetrije,bilo je i cisti koje su se resorbovale,komore su rasle,da bi na zadnja dva ultrazvuka bile sve manje ,i na zadnjem ultrazvuku dosle u fizoloske granice,hematom se brzo resorbovao,od otpustanja iz neoatologije,pa do sledeceg Uz,ono sto me zanima,posto dete zaostaje u psihomotorici,mi naravno vezbamo,pretezno hipotonija,sta se desava sa prostorom koji je ostao kada su se komore povukle,i ako mozete da mi objasnite razliku izmedju periventrikularne leukomacije i hematoma,posto na otpustu pise i PVL ,a doktorka kaze da ne ocekujemo velike posledice,a opet pise pvl,verovatno da i leukomacija ima svoje stepene,hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda bebe, njenog praćenja i uvida u nalaze se naprosto NE može napraviti prava procena.

   Sve ovo treba razmotriti sa specijalistom koji prati Vašu bebu

 6. daliborka says:

  Dobro,recite mi okulirane komore i diletacija komora,u čemu je razlika,zasto komore rastu usred hematoma,ako se resorbovao ,šta se desava sa mozdanom masom ,ako se sire,a sta kad se vraćaju,ne pitam za moje dete već za uopste,i da li se na magnetnoj rezonanci mogu videti promene na mozgu ,koje se ne vide na ultrazvuku ,bazijalne ganglije,ili tragovi leukomacije ,lezije,hiperhogenosti,ako su nekad bile,koliko bi se tom metodom mogle dati prognoze ,ovo je vas fah tako da ne sumnjam da će te mi sve objasniti,hvala

  • MojPedijatar says:

   agnetna rezonanca je najbolji način.procene strukture mozga, ali upućivanje na ovu proceduru je u ISKLJUČIVOJ nadleznosti dečjeg neurologa koji mora da pregleda i.prati bebu.

   Bez pregleda i praćenja bebe se zaista ne moze napraviti precizna procena stanja koje ste opisali.

 7. Kristina says:

  Mozete li mi preporuciti u Evropi nekog neuroradiologa koji se bavi citanjem nalaza MR glave fetusa? Ili bar kliniku gdje se to cesto radi?

Strana 5 od 9<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA