Hidratacija – zakon lepe kože

Voda je najvažnija potreba svake kože. Ona prenosi hranljive supstance i pomaže kod uklanjanja toksina. Čisti kožu, učvršćuje je i daje joj elastičnost, opušta i pospešuje dinamiku obnavljanja ćelija.

CremeProdigiuese_MoisturisingCream_flower

Najveći deo vode u našoj koži nalazi se u dermi – oko 80%. Voda je tamo vezana za molekul zvani hijaluronska kiselina. U donjim slojevima epiderma udeo vode je uvek visok. No, upravo o gornjem sloju epiderma, gde je količina vode često dosta niska (15-20%), zavisi vanjski izgled kože. Zbog toga se može često čuti da je hidratacija preduslov za lepotu kože.

JESTE LI ZNALI?

Koža je dehidrirana onda kada gornji slojevi epiderma sadrže manje od 10% vode!

No, dehidrirana koža ne mora značiti i dehidrataciju organizma. Konzumiranje preporučenih dnevnih količina vode ne znači i optimalnu hidrataciju kože. Uzrok tome leži u procesu isparavanja vode s površine kože (TEWL – Transepidermal Water Loss) koji je kod dehidrirane kože puno izraženiji.

A čak i mali nedostatak vode u koži za sobom povlači niz negativnih posledica:  slabljenje vezivnog tkiva i kolagenskih i elastinskih vlakana, čime koža gubi napetost i elastičnost, postaje beživotna i mlohava i shodno tome brže stari i sklonija je stvaranju bora.

Dehidrirana koža vs. suva koža

No, koliko smo u stvari svesni stvarne situacije naše kože? Često zamenjujemo suvu kožu s dehidriranom i korišćenjem pogrešne kozmetičke nege ne dolazimo do zadovoljavajućih rezultata.

Prvi korak leži u razlikovanju ova dva pojma.

Suva koža predstavlja tip kože koji se ogleda trajnim nedostatkom lipida u koži. Takva koža podložna je stalnom osećaju zatezanja, uvek je suva i često se peruta te je ključ brige o suvoj koži nega preparatima koji su bogati lipidima koji će je nahraniti i vratiti joj mekoću i elastičnost.

S druge strane, dehidrirana koža je stanje kože koje nastaje usled nedostatka dovoljne količine vode u koži uzrokovane spoljašnjim i unutrašnjim faktorima. Takva koža zateže samo nakon umivanja te se prepoznaje po gubitku sjaja i tankim boricama. Ključ brige o dehidriranoj koži je eliminisati faktore koji utiču na dehidrataciju (isušeni vazduh, nagle promene temperature, intenzivno sunčanje, stres, nepravilna prehrana i nedovoljna konzumacija vode i sl.) i vratiti koži izgubljenu vlažnost.

Crème Prodigieuse® Hidratantna krema protiv umorne kože

 

Za normalnu i mešovitu kožu s matirajućim delovanjem 

Sadrži snažnu kombinaciju antioksidanata – “Večni cvet” (lat. Limonium nerbonense) s posebnim mehanizmima otpornosti na stresne uslove, plavi zvezdan koji pomaže kod smanjenja pojave upalnih procesa uzrokovanih slobodnim radikalima te ekstrakt kakaa koji redukuje broj ostarelih ćelija za 50% i podstiče nastanak novih. 

Za hidrataciju je zadužen biljni glicerin, dobijen iz šećerne repe, kokosovog ulja, ulja suncokreta i uljane repice. 

Mineralni puderi reflektirajući svetlost omekšavaju ten, umanjuju nepravilnosti i matiraju.

Crème Prodigieuse® svilenkaste je i ultra nežne teksture koja diskretno sjaji na koži – za matirajući izgled i baršunast osećaj na koži.

 

NUXE proizvode potražite u apotekama.

www.nuxe.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA