Hemangiomi kod dece

Hemangiom je dobroćudni (benigni) tumor krvnih sudova. Dakle, NE RADI se o malignim (zloćudnim) tumorima, kako se to neretko misli. Kod nas čim se čuje tumor, odmah se misli na najgore! E hemangiomi nisu takvi – radi se o benignim tumorima

Foto:Pixabay

 • Krvni sudovi u hemangiomi su tanki (“prenežni”) pa se u njima nakuplja krv koja im daje jarko crvenu boju.
 • Zašto nastaje

Kao i kod većine tumora – ne znamo tačno! Genetika ima svoj uticaj, ali je mnogo dece kod kojih i porodici NIKO nema hemangiome! Postoje veoma retke genetske bolesti (sindromi) gde su hemangiomi samo delić kliničkog ispoljavanja bolesti, ali ovo nije ta priča.

 • Gde se može pojaviti u organizmu

Tamo gde im krvnih sudova mogu se javiti i hemangiom – to znači svuda! Oni koji se vide su obično hemangiomi krvnih sudova kože (ili sluzokože), a takvi najčešće dovode decu lekaru. Hemangiomi se mogu javiti i na unutrašnjim organim (jetra je veoma često mesto), a tada se obično otkriju slučajno – kada se obavi ultrazvični pregled zbog nekog drugog razloga.

 • Smeta li detetu

hemangiomi-kod-dece-794   Ogromna većina dece NEMA tegoba, ali hemangiomi mogu biti estetski problem, ako se jave na nezgodnim mestima (na licu ili na drugim vidljivim mestima). Kada su veliki, a nalaze se na rukama ili nogama, mogu ometati detetove pokrete.   Većina hemangioma su “čvrsti” i ne krvare, ali se može desiti da je hemangiom “trošan” i da se lako povređuje, naročito ako je “na nezgodnom mestu” i iznad nivoa kože. Ovi hemangiomi traže rano lečenje.

 • Kakva je sudbina hemangima

Srećom, radi se o tumorima koji imaju sklonost ka spontanom nestajanju (regresiji). Tu su statistike različite, ali oko sve trećine hemangioma nestane između sedme i devete godine života. Naravno, svako dete je priča za sebe, pa ima hemangioma koji nestanu u prvim godinama života, ali i onih koji ostaju za ceo život.

 • Da li se leče

Lešenje hemangioma je u rukam dečjeg hirurga! Njima se bave specijalisti za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, pa oni donose odluku o tome da li treba hemangiom lečiti. Obično se hemangiomi prvo prate, da se vidi kako se ponašaju, ali ima i hemangioma koji traže brzu akciju.

 • Da li uvek moraju da se operišu

Ne moraju! Kao što smo već rekli, NIJE potrebno lečiti sve hemangiome, ali i oni koji moraju da se uklone NE znači da je hirurška intervencija jedini put! Pre par godina, grupa francuskih autora je primetila da propanolol (lek koji se koristi za lečenje aritmija i hipertenzije) dovodi do regresije hemangioma! Tako je jedan veoma bezazlen lek našao potpuno novu primenu – od srca ka hemangiomima. Hirurzi Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj (sa odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u saradnji sa dečjim kardiolozima) su brzo uhvatili priključak za francuskim kolegama i uveliko sprovode ovu terapiju! Prvi rezultati su zaista obećavajući, a imajući u vidu da su neželjeni efekti treapije poropanololom izuzetno retki i blagi, ovo je sjajna vest! Ima i drugih metoda lečenja, a jedna od opcija je i laserska terapija, ali se ponekad mora obaviti i “klasična” operacija kojom se hemangiom odstranjuje u celosti.

 • Kako smanjiti ožiljak posle hirurške intervencije

Nekada se mora obaviti i “klasična” operacija, posle koje ostaje postoperativni ožiljak. Postoje brojni preparati za ublažavanje ožiljaka, a najbolje se posavetovati sa hirurgom koji je obavio intervenciju.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Muamera says:

  Mogu samo da dodam mojoj cerki je hemangiom u oku na beonjaci operisali smo ga kad je imala dve godine i receno mi je da nece da se vrati ona sad ima jedanaest godina i opet joj se pojavio ali sad ga samo pratimo. Brinem i mislim da nismo pogrešili sto smo je operisali.

 2. Keti says:

  Imam kerkicka od 3 god rodena e se potkozen hamangeom koj ostana ist kako koga se rodi toj e na levoto obravce i e ramem potkozen beleg koj ima svetlo crvena boja ima li sansi samiot da se povlece

  • MojPedijatar says:

   To se.moze desiti, ali je pregled kod plastičnog hirurga jedini pravi način da se hemangiom proceni.

 3. Mama says:

  Moja beba ima 5 meseci. U drugom mesecu sam primetila hemangiom na temenu glave, kao i hemangiom na kapku oka. Pedijatar je prvo mislio da se radi o čmičku, ali kako terapija nije delovala dobili smo uput za oftalmologa. Da li je obavezna hirurška intervencija kada se radi o hemangiomu na oku ili je moguće sprovesti terapiju propranololom? Za sada su i jedan i drugi pokazali tedenciju rasta.

 4. Anela says:

  Lijepo pozdrav.Djevojcica od 13 mjeseci ima hemangion na ruci,pa me zanima da li se mora stititi od sunca.

 5. Nena says:

  Mom sinu se hemangion pojavio na obrazu ,pre dva meseca.Od tada mu je narastao velicine zrna graska.Krvari mu vec desetak dana zato sto ga nenamerno povredi.Kako postupiti u ovom slucaju i da li ga stititi leukoplastom?Inace,sin ima tri i po godine.

  • MojPedijatar says:

   Vaše dete MORA da pregleda dečji hirurg – plastičar!

   Kad hemangiom krvari, NIJE dobro odlagati pregled.

 6. Milena says:

  Nasoj devojcici se hemangiom pojavio na nadlaktici, 2 nedelje nakon rođenja. Sa 4 meseca smo je odvdli na pregled kod dr Vlahovica, koji je savetovao propranolol mast, nakon 4-5 meseci terapije, hemangiom je skoro potpuno izbledeo.

  • Julijana says:

   Postovana ..i mi imamo zakazan prijem kod Dr.Vlahovica..vezano za hemangiom na stomaku..velicine 10 cm..nama je izmedju ostalog rekao za terapiju propranololom- tabletice…
   Recite mi molim vas..gde kupujete tu mast, jer sam cula da ne moze da se nadje u slobodnoj prodaji
   Unapred hvala

 7. Tina says:

  Da li hemangiom moze da se javi kod beba u sestom mesecu?

Strana 1 od 512345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA