Grip stiže

Neobična zima – malo toplo pa malo hladno, pa opet toplo za ovo doba godine. Onda odjednom naglo zahladi, pa su “svi bolesni”. Nažalost ovo važi za decu, a u pravoj najezdi virusa i grip se polako širi.

 • Ko je uzročnik gripa?

Naravno virus!

Virus gripa pripada porodici koja se naziva Influenza viridae, pa je influenca – latinsko ime gripa, postalo poznato i van medicinskih krugova. Ima nekoliko tipova virusa, koji se označavaju velikim slovima abecede (A i B su najpoznatiji), u okviru kojih se nalaze podtipovi koji su dobili brojeve. A H3 je aktuelan ovih dana i nedelja

 • Kako se grip “zaradi”?

Izvor virusa je bolesno dete ili odrasla osoba. Kako su disajni organi mesto gde se virus prvo nastani, odatle se lako izbacuje u spoljašnju sredinu – kijanjem, kašljanjem, ali i direktnim kontaktom sa obolelim detetom. Ako se, na primer, bolesno dete zakašlje i stavi ruku na usta, pa se nakon toga rukuje sa zdravim detetom (istom rukom) – eto širenja zaraze (ne samo gripa). “.

 

 • Zašto je baš zima vreme za grip?

 

Virus gripa se neverovatno lako i brzo širi, a hladnoća je njegov saveznik iz mnogo razloga. Virus se u hladnom okruženju prijatno oseća i duže živi, pa se i lakše prenosi. Hladno vreme okuplja decu uglavnom u zatvorenim prostorima, gde se virus lako i brzo širi. Tako će dete u vrtiću, školi, autobusu ili na rođendanu veoma lako da “zakači” grip.

Ipak, gripa ima i kad pomalo otopli, to je već godinama tako na ovim prostorima.

 • Zašto je grip opasniji od ostalih respiratornih virusa?

Svi respiratorni virusi manje ili više oštećuju sluzokožu disajnih organa, ali virus gripa je pravi šampion u ovoj ružnoj disciplini. Njegovo širenje unutar organizma obolelog deteta je mnogo brže u odnosu na druge zimske viruse, pa zato virus gripa daleko češće daje komplikacije, od kojih su neke veoma ozbiljne. Za grip se slobodno može reći da je bolest čitavog organizma!

Grip traje duže od većine drugih bolesti koje izazivaju zimski virusi. Dete se muči bar pet do sedam dana, a kod mlađe dece ili kod osetljivih mališana to traje i duže!

 • Kako se prepoznaje dete sa gripom?

Prvi znaci gripa se ne razlikuju značajnije od ostalih infekcija – dete se prvo “potuli”, izgubi uobičajenu živost, a potom se veoma brzo javljaju sledeći simptomi i znaci:

-   Visoka temperatura – febrilnost

Ona je posledica pravog rata, odnosno borbe detetovog odbrambenog (imunog) sistema. Karakteristično je da prvih dana bolesti većina dece prilično loše reaguje na lekove koji obaraju visoku temperaturu. Čak se desi da temperatura poraste posle leka (srećom retko), što je zaista uznemirujuće. Zato treba u pomoć prizvati tuširanje mlakom vodom, naročito u intervalima između dve doze antipiretika.

-   Dete veoma loše izgleda – loše opšte stanje

Većini gripoznih mališana je skoro stalno loše – i kad imaju, i kad nemaju visoku temperaturu. Ovo razlikuje grip od ostalih respiratornih virusa gde pad temperature obično dovodi do popravljanja raspoloženja deteta.

-   Loš apetit

Odbijanje hrane je čest pratilac gripa, a neretko deca nerado uzimaju i tečnost. Jedan broj dece povraća, pa je problem dodatno uvećan. Visoka temperatura “suši” dete – dolazi do gubitka veće količine tečnosti, a ako ono tečnost ne unosi dovoljno – nastaje dehidracija. Zato dete ne treba terati da jede, ali ga treba “nutkati” da pije.

-   Slinavljenje i kašalj

Ovo je posledica direktnog dejstva virusa na nos i grlo, ali i dušnik. Sluznica disajnih organa se brani pojačanim lučenjem sekreta, ali on tada postaje problem za dete koje ima zapušen nos i skoro stalno kašlje.

-   Bolovi u celom telu

Veća deca jasno opisuju da ih sve boli. Potpuna lomnost i bolovi u kostima i mišićima su prilično karakteristični za grip. Nije retka glavobolja! Ovaj bolni sindrom je takođe rezultat prodora virusa u ceo organizam, pa i u nervni sistem – koji prenosi bolne draži, ali je delom i posledica borbe organizma sa virusom.

Podeli:

Komentari

 1. dina says:

  Postovani ,moj sin ima 7 i po mjeseci i vec 4 dana mu curi iz nosa te mu stavljam kapi za nos.temperature nema i nije ni bila visoka . Malo teze jede (cvrstu hranu djeciju) od zacepljenog nosica ali odbija flasicu ne zeli je.da li je to uredu?

  • MojPedijatar says:

   NIJE u redu!

   Nos mora da se redovno čisti – PRE OBROKA! Uzmite MARISSIMO BABY sprej i budite uporni u čišćenju nosa.

 2. Kosta says:

  Vi ste mi bas pomogli da uradim svoj domaci zadatak. Hvala.

 3. Mladen says:

  Postovana,

  “Pravilo je da se pre terapije potvrdi dijagnoza “brzim” testovima, koji se obave za 15-tak minuta. Nažalost, ovi testovi uglavnom nisu dostupni kod nas.”
  Da li postoji privatna ustanova gde je ovo moguce odraditi?

  “Postoje vakcine protiv gripa koje se daju “na nos””
  Da li je ovo moguce nabaviti kod nas u privatnim ustanovama?

  Hvala

  • MojPedijatar says:

   Veće privatne laboratorije rade brzo određivanje prisustva virusa gripa u grlu, a vakcine nema u ovom delu Evrope.

 4. Jasmina says:

  Cerka od 2,5 god ima grip,nema apetit,bas slabo jede,pije Ospamox,Prospan,i paracetamol po potrebi.Zanima me,i ako nema temperaturu vec ceo dan piski samo 2 puta dnevno,kad ustane i uvece,da li je to normalno?

  • MojPedijatar says:

   Sve je to očekivano za grip.

   Grip je VIRUSNA bolest, a tu antibiotik NE pomaže.

   • Jasmina says:

    Grlo joj je bilo jako crveno i jedan krajnik otecen,mozda od kaslja,nisam sigurna.Vec joj je malo bolje,pocela je da jede.Hvala na odgovoru.

 5. Marija Vujic says:

  Postovani, sin od 7 godina vec 5 dana ima temperaturu koja ide do 39,5C, dajem mu Brufen i Imuni sa CINKOM za imunitet, kad mu spadne temperatura jede normalno igra se, temperatura se javlja na svakih 5,6 sati. Iskasljava dosta sekreta, iz nosa izduvava zut gust sekret. I cerka od 3g je dobila temperaturu ona je 2 dana imala visoku 39,5C ali brzo prosla i oporavila se, sinu nikako da prodje. Da li nas je uhvatio taj vurus GRIPA i koliko ce jos da traje?Hvala

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA