Grip i drugi virusi napunili domove zdravlja

Mnogi Beograđani su proteklih dana imali besane noći pošto su im deca, manja ili veća, “navukla” razne viruse, po pravilu praćene visokim temperaturama.

Foto> Pixabay

Mame i tate su odmah počeli međusobno da se savetuju koji je najbolji način kako bi deci “oborili” temperaturu.

– Povećan je broj dece sa različitim virusnim infekcijama, koje su po pravilu praćene visokom temperaturama. Ipak, nema razloga za paniku, visoka temperatura je deo bolesti, ne postoji čarobni štapić da se ona odmah sa 40 obori na 37, to nije ni zdravo – objasnila je na TV Prva Milena Janićijević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece u Domu zdravlja “Voždovac”.

Kako kaže, postoji tačna procedura za skidanje temperature.

– Temperatura se skida medikamentima, upotrebom paracetamola, brufena ili drugih lekova iz ove grupe. U određenoj dozi i sa tačno naznačenom satnicom. Između lekova, deca se kupaju, tuširaju, ali sa normalnom temperaturom vode, ne hladnom kao što mnogi preporučuju – dodaje doktorka.

I kupanje se ne vrši odmah…

– Kada vidite da sat do sat i po posle davanja leka dete i dalje ima visoku temperaturu, treba da mu date dosta tečnosti, vodu najbolje, a onda da ga kupate ili tuširate. Posle kupanja telo isparava i snižava se temperatura – objašnjava doktorka Janićijević i napominje da je važno da dete nikad ne bude žedno.

Blic

2
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram