Gorušica kod adolescenata

Povećano stvaranje želudačne kiseline i njen prelaz u jednjak (gde se ona normalno ne nalazi) dovode do osećaja pečenja ili žarenja iza grudne kosti. Ovi simptomi mogu da se jave kod svih uzrasta ali su česti i u adolescentom periodu.

Foto: Pixabay

Ponekad vraćanje želudačnog sadržaja u gornje partije jednjaka može biti uzročnik kašlja, nadraženih glasnih žica, bola u grlu, otoka i gustog sekreta.

Zbog čega se javlja gorušica?
Gorušica se javlja usled neredovnog uzimanja obroka, preobilnih obroka ili posle konzumiranja različitih vrsta hrane (začinjena, masna, slana, ljuta, “brza” hrana) ili se javlja usled bolesti ( gastroezofagealna refluksna bolest –GERD) ili hijatus hernija.

Za gorušicu uglavnom važi pravilo da je najslabija ujutru posle doručka a najjača uveče posle večere. Može da se javi kada se spava na ravnom, kada se hrana brzo guta i nedovoljno žvaće kao i kada se legne odmah posle obroka. Upotreba gaziranih pića, alkohola, kafa i cigarete pojačavaju stvaranje kiseline. Uska odeća koja pritiska predeo stomaka kao i često saginjanje i primena nekih lekova mogu da dovedu do pojave gorušice. Obično se simptomi osete u prvih sat vremena posle jela.

Ukoliko dodje do vraćanja kiseline u jednjak usled smanjene funkcije ezofagealnog sfinktera (mišić koji zatvara prolaz izmedju jednjaka i želuca, propušta hranu i sprečava vraćanje želudačnog sadržaja) dolazi do pojave gorušice, a može da dodje i do upale sluzokože jednjaka

Gojaznost kao razlog gorušice
Noviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” kažu da je u Srbiji svako treće dete gojazno. U poslednjih 20 godina u Srbiji je procenat gojaznosti porastao za 60 odsto, a oko 43 odsto dece svakodnevno konzumira slatkiše. Manje od 20 odsto dece ima naviku da dnevno pojede po jednu voćku, dok četvrtina svih učenika jede slatkiše i više puta dnevno. Zbog nezdrave i neredovne ishrane često se vidja gorušica kod starije dece i adolescenata

Saveti za prevenciju gorušice
– Jedite polako, dobro žvaćite i ne gutajte velike zalogaje.
– Izbegavajte cigarete, začinjena jela,gazirana pića, namirnice koje vam ne prijaju
– Savetuje se konzumacija češćih manjih obroka i bez preskakanja obroka. Jedan veliki obrok zameniti sa više malih, češćih obroka.
– Posle obroka ne treba odmah leći već stajati ili sedeti desetak minuta, izdići uzglavlje. Poslednji obrok uveče planirati najmanje 3 sata pre odlaska na spavanje.
– Izbegavanje nekih namirnica ukoliko se ustanovi da se gorušica javlja posle njih ( paradajiz, limun, čokolada, kafa..) kao i ishrana siromašna mastima.
– Smanjenje gojaznosti i redukcija telesne mase

Poseta pedijatru zbog gorušice
Prilikom pojave simptoma vezanih za pojačano lučenje želudačne kiseline potrebno je posetiti pedijatra koji će probati da utvrdi uzroke preteranog lučenja želudačne kiseline i pojave gorušice.
Ukoliko se gorušica javi i pored poštovanja saveta za prevenciju primenjuje se terapija lekovima i pomoćnim supstancama koja ublažava simptome gorušice.
Ukoliko su simptomi povremeni, mogu se tretirati simptomatski, onda kada nastanu, lekovima na bazi alginata ili antacidima. Za razliku od antacida koji solima neutrališu kiselinu i mogu biti sistemski resorbovane, alginati prave mehaničku barijeru, gustu gel strukturu na površini želudačnog soka i sprečavaju vraćanje želudačnog sadržaja u gornje partije. Mehanički deluju odmah nakon primene i dejstvo traje do 4h nakon čega budu zajedno sa hranom izbačeni iz organizma bez ikakvog sistemskog delovanja. Zbog svog lokalnog načina delovanja pojedini lekovi na bazi alginata su bezbedni za primenu u periodu trudnoće i dojenja, a takođe, uz preporuku lekara mogu da se koriste i kod mlađe dece.

Acidosupresivna terapija je terapija lekovima iz grupe inhibitora protonske pumpe koji smanjuju količinu lučenja želudačnog soka i na taj način smanjuju kiselost želudačnog sadržaja. Imaju sistemsko dejstvo i primenjuju se samo uz preporuku lekara ograničen vremenski period.

Ukoliko su tegobe tipične za gorušicu usled nekomplikovanog GERBa, potrebno je promeniti način ishrane i poštovati mere prevencije. Endoskopski pregled indikovan je kod pacijenata čiji simptomi ukazuju na komplikacije bolesti, pacijenata sa povećanim rizikom za postojanje različitih oboljenja ili ukoliko pacijent ne reaguje na primljenu terapiju. Cilj terapije je smanjenje kiselosti želudačnog soka i smanjenje kontakta želudačnog sadržaja sa epitelom jednjaka zbog čega dolazi do sprečavanja tegoba.

Promo sadržaj

Podeli:

Komentari