Glas dečaka u pubertetu (Puberphonia ili Mutatio falsa)

Uzrok puberofonije uglavnom je definisan kao psihogeni, najčešće kao emotivni stres ili prezaštićenost majke. Važno je da se isključe svi organski uzroci da bismo mogli da pričamo o puberfoniji.

Foto: Canva

Nemanja (29) je shvata da njegov glas nije ono što bi se očekivalo da bude, dubok i muški. Već pre nekoliko godina je shvatio da bi želeo da promeni glas i ono što je najvažnije, povremeno bi se javljao neki dubok i strani glas koji ga je opominjao da je vreme za promenu.
Ukoliko dečački glas perzistira i dalje nakon puberteta, a ne postoji organski uzrok za to, u tom slučaju dijagnoza može biti Mutatio Falsa ili Puberphonia. Po istraživanjima, učestalost je 1 na 900.000 (Bannerjee, 1995).

U detinjstvu larinks stoji na višem nivou nego u odraslom dobu. Fiziološki se larinks spušta jako brzo u toku puberteta, a to znači da glasnice bivaju duže a glas dublji. Dešava se da dečak nastavlja i dalje da govori višim glasom ili samo povremeno „probija“ niži, dublji glas. Anatomski, larinks je veći i nestabilan a mozak je naviknut na viši glas pa je potrebno vreme da se harmonizuju ove dve stvari.

Uzrok puberofonije uglavnom je definisan kao psihogeni, najčešće kao emotivni stres ili prezaštićenost majke. Važno je da se isključe svi organski uzroci da bismo mogli da pričamo o puberfoniji.

Nemanja je potražio pomoć logopeda ali zajedničkom odlukom, osim logopedskog rada bio je uključen i u psihoterapijski rad. Napravljene su strategije kako i na koji način uvoditi taj „strani“ glas koji je povremeno probijao njegov dečački glas. Svestan da bi nagla promena donela više štete nego koristi, bilo nam je važno napraviti strategiju i stabilizovati adekvatan glas ali i širiti teren na kojem će ga koristiti. Nemanja je imao strahove jer je razmišljao kako će se ljudi koje poznaje ophoditi prema njemu kad čuju promenu.

Uz adekvatnu podršku i zajedničkim snagama, Nemanja je uspešno i za kratko vreme stabilizovao glas, ulazio u komunikaciju kako sa nepoznatim tako i sa poznatim osobama. Nakon dva meseca terapije, više nije razmišljao o ranijem glasu i više ga čak nije mogao ni voljno izazvati. Sigurnost i samopouzdanje su bile dve reči koje smo najčešće pominjali na našoj poslednjoj seansi.
Ukoliko imate problem ili pitanja vezana za Puberfoniju (Mutatio falsa) stojimo na raspolaganju sa podrškom i terapijom.

Centar Terapika.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA