Fontanela – bebin prozor u svet

Veliki je broj pitanja koja su vezana za fontanele. Ogromna većina dece ima potpuno normalan rast i razvoj kostiju glave, pa i fontanela, ali postoje brojne zablude, a ponekad i bolesti koje mogu da se naslute pažljivim gledanjem fontanela.

Foto: flickr

Zato smo odlučili da vam ispričamo kratku priču o njima.

Šta su fontanele?

Fontanele su membrane sačinjene od gustog vezivnog tkiva, koje se nalaze između kostiju lobanje. Naziv potiče od latinske reči fonticulus, što znači mala fontana ili izvor.

Kada se rodi, dete ima šest fontanela: prednju, zadnju i dva para «bočnih» – mastoidnu i sfenoidalnu.

Najveća je prednja fontanela. Ona je u obliku romba (dijamanta), a nalazi se između čeone kosti i temenih kostiju. Njena veličina može da bude vrlo različita – od veličine jagodice prsta, pa do stranice od pet centimetara. Obično se povećava u prva dva-tri meseca života, a zatim se postepeno smanjuje, sve dok se u potpunosti ne zatvori. Vreme zatvaranja prednje fontanele je takođe veoma različito. U proseku, to se dešava oko četrnaestog meseca (kod 96 odsto dece pre navršene dve godine, vrlo retko pre petog meseca), nešto ranije kod dečaka nego kod devojčica. Veličina fontanele na rođenju nije povezana sa vremenom zatvaranja.

Mala fontanela se nalazi u predelu potiljka, između temenih kostiju i potiljačne kosti. Obično je veličine oko pola centimetra, i najčešće se zatvori do drugog meseca života.

S obzirom da je vezivno tkivo od koga su sačinjene fontanele izrazito čvrsto, ova «meka mesta» i nisu tako meka. Odnosno, ne možete da povredite bebu ako ih dodirujete!

 

Čemu služe fontanele?

Mozak novorođenčeta je relativno veliki u odnosu na ostatak tela, ali  zapravo predstavlja samo 25 odsto veličine mozga odraslog čoveka. Rast mozga je najintenzivniji u prve dve godine života, a da bi se odvijao neometano – neophodno je postojanje fontanela. One su, u stvari, «prazan prostor» koji kosti glave popunjavaju tokom rasta. Kasnije se rast značajno usporava, pa dolazi do zatvaranja fontanela, dok do srastanja kostiju lobanje dolazi znatno kasnije, u drugoj deceniji života, kada se završi period rasta.

Postojanje fontanela značajno olakšava rađanje glavice deteta, jer dozvoljava primicanje, pa čak i preklapanje kostiju lobanje pri prolasku kroz porođajni kanal, a nakon porođaja se sve brzo vraća na svoje mesto.

Vezivno tkivo fontanela propušta ultrazvučne talase, što omogućava jednostavan pregled bebinog mozga sve dok se fontanele ne zatvore.

Podeli:

Komentari

 1. Neda says:

  Postovani, imam sina od 2.5 meseca, ima dosta kosice, pa se fontanela golim okom ne vidi. Kada lagano predjem prstima preko nje osetim ulegnuce kada je u uspravnom polozaju, a npr kada lezi i sisa, to ulegnuce je dosta manje, skoro ga nema. Do sada mu niko nije pregledao istu. Rodjen je sa 10 kom, ima 6. 700 kg. Jos uvek kada tone u san trza rukama, nekada i u dubljem snu. Da li je fontanela uvucena ili ne i da li treba da ga vodim pedijatru? Hvala

 2. Ksenija says:

  Postovanje,

  na kontroli sa 5m, 7200gr. 68.5,
  OG 39.5cm., beba je rođena sa 3200gr, 51cm i 35cm OG.
  Da li je po Vašem mišljenju za ovaj period to u redu?

  Zapravo najviše me zanima OG jer pri otpustu su mi objasnili da je jako uzana fontanela koja je i dalje otvorena sa 5m, pa me zanima do kad da kažem bi se strepelo za tim preranim zatvaranjem, da li je ovaj obim ok za ovaj period?

  Pozdrav

Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA