Farbanje jaja sa svilom

Ideja za Uskrs nikada dosta. Uskrs je jedan od najšarenijih i najlepših verskih praznika – pogotovo što nam stiže kada i proleće, i pravo je osveženje nakon duge i tmurne zime. Ono što ćemo vam danas predstaviti kao ideju za farbanje jaja jeste farbanje jaja sa svilom.

Ovo je super-laka ideja i veoma efektna i sve što će vam biti potrebno jeste komad svile u šarenolikom dezenu. Kako da pronađete ono što vam treba? Odete u prodavnicu, i kupite najkičastiju i najšareniju (koju nikada u životu ne biste obukli) kravatu, ešarpu, ili nešto treće. Jedino o čemu morate da vodite računa jeste da se radi o pravoj svili. Možda možete i da zavirite kod muža u orman i potražite nešto zanimljivo? Vodite računa da ne bude baš njegova omiljena kravata :)

Farbanje jaja sa svilom – potreban materijal

Za izradu ovih šik i zanimljivih uskršnjih jaja, biće vam potrebno sledeće:

  • sveža jaja
  • svilene kravate, marame, ešarpe ili druge vrste svile – obavezno u nekom šarenom i veselom dezenu (obratite pažnju na etiketu, mora biti 100% svila)
  • konac sa kojim ćete pričvrstiti svilu oko jajeta
  • isečeno belo platno (na veličinu da može da se umota jaje), može od stare plahte, jastučnice i sl.
  • šerpica, voda i sirće

Farbanje jaja sa svilom – izrada

Pripremite svilene “nepotrepštine” iz kuće ili ih nabavite u prodavnici:

farbanje jaja sa svilom1

Ukoliko su u pitanju kravate, tada je potrebno da ih rašijete, i da dođete do čistog svilenog materijala – bez postave i flizelina. Uklonite sav materijal koji nije svila:

farbanje jaja sa svilom2

Umotajte vaša uskršnja jaja u komade svile (prethodni materijal isecite na manje komade, dovoljne da se umota jedno jaje). Vodite računa, da jaja umotavate tako što se lice materijala (prava strana) prislanja uz površinu jajeta.

farbanje jaja sa svilom3

U zavisnosti od toga kako želite da vam šara na jajetu bude postavljanje, tako namestite i tkaninu. Možete je vezati “iza leđa”, ili “na vrhu” jajeta, na vama je izbor.

farbanje jaja sa svilom4

Ne brinite ukoliko je materijal malo nagužvan, to će dati posebnu čar šari na jajima:

farbanje jaja sa svilom5

Kada ste jaje umotali u svilu, potrebno je preko svega staviti neko obično belo platno, tkakninu. Zavežite to platno kao na slici ispod:

farbanje jaja sa svilom6

Umotana jaja, stavite u šerpicu sa vodom (da prekrije jaja) i dodajte 1/4 šolje sirćeta. Potom kuvajte jaja. Nakon 20 minuta, možete izvaditi jaja  i ostaviti ih u kartonu od jaja ili na nekom peškiriću da se ohlade. Kada se potpuno ohlade, odmotaje ih. Čeka vas divno iznenađenje:

farbanje jaja sa svilom7
farbanje jaja sa svilom8
farbanje jaja sa svilom10
farbanje jaja sa svilom11

Moj ručni rad

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA