Faktori koje treba da uzmete u obzir kada smeštate najmilije u starački dom

Poslati člana porodice u starački dom nije ni malo laka odluka, ali u većini slučajeva se pokazala kao najbolja. Starački domovi bi po pravilu trebalo da starijim licima pružaju svu neophodnu pažnju i negu, uključujući i medicinsku, koju ne mogu dobiti kod kuće.

Mlađi ljudi, preokupirani poslom i svojom novom porodicom, ne mogu dodatno da brinu i o starijim članovima uže familije. Mogu, ali često ta briga nije dovoljna niti adekvatna, naročito ako se radi o bolesnim licima. Ukoliko se sva pažnja usmeri na stare roditelje ili drage bake i deke, onda se zapostavljaju drugi životni aspekti. U tom slučaju se ništa ne dobija, osim nagomilanih problema, nervoze i negativnih emocija.

Staračkih domova u Srbiji ima, kako državnih tako i privatnih, i o svakom se zasebno treba raspitati na više mesta. Uopšte nije poželjno poslati svoje najmilije u bilo koji starački dom. Znači, pre bilo kakve odluke i odabira, treba uzeti u obzir nekoliko spoljnih  faktora.

Da li starački dom ima radnu dozvolu 

Starački domovi bi po pravilu trebalo da imaju radnu dozvolu. Radnu dozvolu izdaje Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Na žalost, na zvaničnom sajtu Ministarstva ne možete naći spisak staračkih domova koji imaju licencu. Da li je starački dom licenciran ili nije, možete saznati zahvaljujući sajtovima Penzin, Mirandre i Seniorum. Pored pretrage na internetu, možete pozvati i Odeljenje za inspekcijski nadzor u socijalnoj zaštiti.

Ako ste iz malog mesta i tu želite da nađete starački dom, poželjno je otići do njega, razgovarati sa zaposlenima i uveriti se na licu mesta kakva je situacija u domu. Raspitajte se među prijateljima, saznajte iz prve ili druge ruke kako se tretiraju starija lica u određenom domu. U svakom slučaju, posedovanje radne dozvole ništa ne govori o kvalitetu staračkog doma, tako da to ne bi trebalo biti odlučujuć već polazni faktor.

Transport starijih lica

Pored odabira staračkog doma, treba razmišljati i o transportu starijih lica. Ukoliko su Vaši najmiliji fizički pokretni i mentalno zdravi, onda ih možete odvesti sami do doma. Međutim, ukoliko se radi o slabo pokretnim i nepokretnim licima, kao i onima čije mentalno zdravlje nije najbolje, onda je sanitetski prevoz jedino rešenje. Faktor prevoza do staračkog doma je jako bitan, jer time pokazujete koliko Vam je stalo do nečijeg života u trenutku kada se rastaje od svoje kuće. 

Zahvaljujući sanitetu, prevoz bolesnika nikada nije bio lakši i „elegantniji“. Selidba u starački dom je stresan čin, i treba ga koliko-toliko ublažiti. Angažovanjem saniteta, Vi pokazujete svojim najmilijima da Vam je bitno njihovo zdravlje, ali i dostojanstvo. Sanitetska vozila su besprekorno čista, udobna i vrhunski opremljena. Ukoliko želite, možete u dogovoru sa prevoznikom organizovati i lekarsku pratnju. Za prevoz bolesnika, sanitetski prevoznici su dostupni 24 sata dnevno, svakog dana u nedelji. 

Državni ili privatni starački dom

Bez obzira da li se radi o državnom ili privatnom staračkom domu, on se plaća. Po nepisanom pravilu, privatni domovi su skuplji od državnih ( mada, to nužno ne znači da su i bolji). Pored cene, na odabir staračkog doma utiču lokacija i kapacitet doma. U Srbiji su državni domovi traženiji od privatnih, tako da se na mesto u državnom domu uglavnom čeka. To može predstavljati problem, jer vrlo često se ljudi odlučuju u kritičnom momentu da pošalju nekog u dom, tj. u trenutku kada su određenom starijem licu hitno potrebna nega i pažnja. U tim situacijama odluka uglavnom padne na privatni dom, jer se na državni čeka u nedogled. Blizina doma je veoma važna, a državnih domova možda nema ne samo u Vašoj blizini, nego i u mestu gde živite. I u tom slučaju se eliminiše odabir državnog doma.

Pored cene, stanje pacijenta je drugi odlučujući faktor prilikom odabira doma. Što je stanje pacijenta teže, to je teže naći pravi dom. Najteže je u slučaju dementnih oboljenja (uključujući i Alchajmerovu bolest). Na žalost, za starija lica koja se bore sa demencijom u državnom domu uglavnom nema mesta. Inače, da li lice ima ili nema prednost prilikom smeštaja u državni starački dom određuje Centar za socijalni rad. 

Faktor cene

Svi starački domovi nude u osnovi iste usluge koje se plaćaju na mesečnom nivou. U okviru cene ulaze smeštaj, hrana i usluga medicinske sestre odnosno negovateljice. Što su smeštaj i hrana bolji, a medicinske usluge profesionalnije, to je cena boravka u staračkom domu veća. Na cenu utiče i stanje pacijenta, jer što je starije lice bolesnije, to je zahtevnija nega oko njega, a samim tim je i boravak skuplji.

Cena boravka u državnom staračkom domu se kreće oko 300 i 400 evra, dok se u privatnom kreće od 370 pa do 900 evra. Što se tiče privatnog doma, u okviru te cene lice je smešteno u jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi sa zasebnim kupatilom, klimom, TV-om, telefonom. U cenu su uračunati obroci, dok lekove i pelene donosi porodica.

Usluge koje pruža starački dom

Starački domovi moraju biti besprekorno čisti, a od zaposlenih se očekuje ljubaznost i prijatan pristup. Niko ne želi da svoje voljene ostavi negde gde je prljavo i neprijatno, i to pri tom da plati. Pre bilo kakve konačne odluke, obavezno obiđite starački dom i obratite pažnju na stepen higijene u domu, kao i na odnos osoblja prema starijim licima. Nemojte se oslanjati na inspekciju, hoće li ili neće doći, nego verujte svojim čulima i subjektivnom doživljaju.

Pored osnovnih usluga, poželjno je da starije lice bude smešteno tamo gde će moći da se socijalizuje i prijatno oseća. Ukoliko je osoba pokretna i svesna, prijaće joj izleti ili neki drugi vid aktivnosti. U tom slučaju je najbolje izabrati dom koji ima običaj da organizuje društvene aktivnosti za starija lica.

Lokacija staračkog doma

Faktor lokacije jeste bitan, jer što je porodica udaljenija od staračkog doma, to se smanjuje broj poseta. Starija lica u staračkom domu žive za posete i raduju se svakoj, što doprinosi poboljšanju njihovog psiho-fizičkog zdravlja.

 

Stara i bolesna lica su poput dece, veoma zahtevna. Najmanje što možemo da uradimo za one koji su nas stvorili, vaspitavali i odgajali jeste da ih zbrinemo pod stare dane i sačuvamo od neprijatnosti i poniženja. U te svrhe, na raspolaganju su nam sanitetski prevoznici i starački domovi.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA