Evo kako u Danskoj odvikavaju decu od cucle

Odvikavanje od cucle teško pada i mališnima i roditeljima. Taman kada su se navikli da se umire bez omiljene “dude” i roditelji pomisle kako su se oslobodili jedne brige, deca ih traže natrag.

Foto> Flickr

Neretko se dešava da mališani u uzrastu od pet, šest godina traže od roditelja da im vrate omiljeno “sredstvo za umirenje”. I borba opet počinje.

Upravo zbog toga, roditelji širom sveta pribegavaju različitim tehnikama odvikavanja, a onaj koji se praktikuje u Danskoj se pokazao kao izuzetno delotvoran. A pritom je veoma dekorativan.

Naime, u jednom dečjem parku u Kopenhagenu postoje drveća na koja mališani mogu da okače omiljene i iskorištene  “dude” i tako se simbolično oproste od njih. Ostavljaju i poruke u kojim aupisuju kako i kada su se odvikli od cucle…

Ovaj simpatičan običaj posebno vole i roditelji, koji svojoj deci prirede pravi mali svečeni ritual “kićenja”.

S vremena na vreme, porodično dolaze u park da obiđu svoje živopisno drvo i uživaju u šarenilu ukrasa.

Telegraf.rs

Podeli:

Komentari

 1. Branislava Rackov says:

  Postovani,
  imam dete od 19 meseci koje mi je jednu noc reklo da ne zeli cuclu I zaspalo bez. Pomislila Sam da je to znak da mu vise ne treba I probali smo narednih dana I sve je proslo super I spavanje I vreme u budnom stanju. Nije pitao dva puta za cuclu za dve nedelje. Sada nakon dve tri nedelje primecujem da je nemirniji nego ranije, da cesce place I da se budi ranije ujutro a i pita svaki drugi dan za cuclu. Doduse spava skroz ok nocu od 20.30 do oko 4 i onda postaje nemirniji. Pocinjem da se pitam da li Sam uradila pravu stvar ili ne. Rado bih cula Vase misljenje. Zahvalna

  • MojPedijatar says:

   Idealno je da izbacite cuclu ako ste do sad uspeli izdržite još malo.
   Budite istrajni.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA