Epidemiologija: Opet prete zaboravljene bolesti!

Opasnost od malih boginja, zaušaka, rubeola, povećava se zbog odbijanja imunizacije

imunizacija

Jak antivakcinalni lobi, ali i česte nestašice vakcina doveli su do smanjenja broja vakcinisane dece i izbijanja epidemija zaraznih bolesti za koje se smatralo da su iskorenjene, upozoreno je na stručnom regionalnom skupu u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Obuhvat vakcinacijom se smanjuje, pa je povećanje broja vakcinisane dece cilj na koji je ponovo ukazano tokom jedanaeste nedelje imunizacije od 24. do 30. aprila u evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije.

Gotovo milion osoba u evropskom regionu SZO nije vakcinisano osnovnim vakcinama, pa se poslednjih godina zemlje ovog regiona suočavaju sa epidemijama malih boginja, rubeola, zaušaka, koje se javljaju kod osetljive nevakcinisane populacije.

Cilj sistematske obavezne imunizacije je da se dostigne i održi obuhvat obaveznim vakcinama od 95 odsto i više, složili su se naši stručnjaci iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srpske na telekonferenciji.

Svi su ukazali na iste probleme zbog kojih opada obuhvat vakcinacije – jak antivakcinalni lobi i česte nestašice vakcina. Da bi se slika popravila neophodan je i jedinstven stav stručnjaka oko vakcinacije. Naime, jedan broj lekara, uglavnom pedijatara, izjašnjava se protiv vakcinacije.

PNEUMOKOKNA VAKCINA

ODNEDAVNO se pored obaveznog kalendara vakcinacije roditeljima preporučuju i HPV i vakcine protiv pneumokoka kod dece. Pneumokokne infekcije su jedan od najčešćih uzroka smrti od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinisanjem. Bolest obuhvata spektar infekcija kao što su pneumokokni meningitis, upala pluća, i manje invazivne bolesti, zapaljenje srednjeg uha, upala sinusa i bronhitis.

Direktor “Batuta” Dragan Ilić rekao je da možemo biti relativno zadovoljni obuhvatom vakcinacije u Srbiji, koji nije u onom obimu koji je predviđen programom i planom, i nije dovoljan da bi se postigao kolektivni imunitet.

– Dobra vest za ovu godinu je da svih vakcina ima u dovoljnom broju, da nemamo zastoja i da je na nama da podignemo svest o značaju vakcinacije – rekao je dr Ilić.

Epidemiolog Goranka Lončarević kaže da roditelji najčešće odbijaju da vakcinišu decu MMR-om i da u negativnom trendu prednjači jug Srbije – Nišavski i Toplički okrug.

Prema podacima iz “Batuta”, poslednja epidemija morbila bila je prošle godine sa 400 obolelih, pri čemu 95 odsto njih ili nije bilo vakcinisano, ili se nije znalo kakav im je vakcinalni status.

– Polovina obolelih je imala komplikacije, a u dva slučaja imali smo zapaljenje mozga, što je neuobičajeno imajući u vidu da se obično jedan slučaj zapaljenja mozga javlja na oko 1.000 obolelih. To više govori o invazivnosti samog virusa i stepenu kolektivnog imuniteta – kaže Lončarevićeva.

Novosti

Podeli:

Komentari

 1. Milan says:

  Moj sin je primio sve vakcine redovno i opet je dobio ovcije boginje u cemu onda svrha vakcine

 2. zexic says:

  Poenta vakcinacije je da nema nultog pacijenta. Iako si vakcinisan mozes se zaraziti,postoji ta sansa, ali ne mozes postati nulti pacijet. Ako su svi vakcinisani ,nema nultog pacijenta te nema epidemija. Nevakcinisanjem ugrozavate i sebe i ostale.

  • Dragana says:

   Objasnite mi, molim vas, na koji nacin nevakcinisani ugrozavaju vakcinisane, ako su ovi drugi vec zasticeni?

   • MojPedijatar says:

    Veliki deo pupulacije STARIJIH ljudi NISU imali mogućnost da se zaštite od svih bolesti protiv kojih se današnje bebe i deca vakcinišu, a isto važi i za jedan broj nevakcinisane dece koji migriraju iz ruralnih predela (ili zemalja u kojima nisu mogli da se vakcinišu). Oni su podložni bolestima koje bi nevakcinisani mogli da im prenesu, ali su oni potencijalna opasnost i za NEVAKCINISANU decu.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA