Ekskurzije na čekanju: Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije traži odobravanje đačkih putovanja

Ukoliko Krizni štab bude dozvolio đačke ekskurzije, rekreativnu nastavu i jednodnevne izlete – turističke agencije i hotelijeri su spremni da odmah počnu sa relizacijom prošlogodišnjih aranžmana.

Foto: Flickr

Inače, do 15. marta 2020. godine, kada je proglašeno vanredno stanje zbog pandemije, u Srbiji su bila ugovorena višednevna putovanja za više od 150.000 učenika. Samim tim, nije iskorišćeno više od 600.000 ugovorenih pansiona u hotelima i odmaralištima. Na sve to treba dodati jednodnevne izlete, koje je trebalo realizovati u aprilu, maju i junu.

Ovo je juče izjavio Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), apelujući na nadležne da dozvole organizaciju dečjih i omladinskih putovanja.

– Deca u Srbiji već putuju porodično i organizovano mimo škole, kroz razne kampove i sportske pripreme, pa bi bilo u redu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, da se dozvoli i organizacija ekskurzija – istakao je Seničić.

– Hotelijeri i agencije koje se bave ovim vidom turizma, ne rade skoro 11 meseci i nalaze se na rubu egzistencije. Novac koji su roditelji uplatili za ekskurzije prosleđen je hotelijerima i odmaralištima, a oni su to potrošili za tekuće poslovanje i opstanak. Ako se ne krene sa realizacijom ekskurzija, biće veliki problem da se u januaru sledeće godine taj novac vrati. Gotovo nemoguće.

OTKAZI ZA VEĆINU ZAPOSLENIH
Više od 530 turističkih agencija u Srbiji je podnelo zahtev Fondu za razvoj, kako bi dobili kredite za tekuće poslovanje. Odgovor je, međutim, pristigao samo na 90 adresa ovih agencija. Zbog krize kojom su pogođene, turističke agencije su otpustile više od 70 odsto zaposlenih.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, oko 20 miliona evra je bruto vrednost ugovorenih, a nerealizovanih ekskurzija.

– Ne želimo da dovedemo u pitanje zdravlje naših putnika, ali tražimo mogućnost, da uz maksimalnu zaštitu, dođemo do realizacije putovanja – objasnio je Dragoje Zekavica, zadužen za đački turizam u JUTA.

– Preduzeli smo sve mere da se spreči širenje bolesti. Angažovan bi bio lekar kao pratilac grupe, radila bi se dezinfekcija autobusa kod ovlašćenih servisa, vozači su opremljeni svom zaštitnom opremom, a popunjenost kapaciteta vozila je maksimum 70 odsto. U objektu gde se deca odmaraju bio bi lekar 24 sata, kao i opremljena ambulanta za prvu pomoć i soba za izolaciju.

U Srbiji ima oko 200 turističkih agencija koje se bave samo ovim poslom. Zahtev da se odobre ekskurzije i đačka putovanja poslat je svim nadležnim institucijama u Srbiji.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA