Ekrani nisu dadilje

Ekrani i monitori razaraju vezu između roditelja i dece, ali i utiču na psihosocijalni razvoj mališana. Isključite uređaje, uključite srce, razgovor i igru

Deca uzrasta od dve do pet godina ne bi trebalo da provode više od sat vremena pred ekranom, a bebe do 18 meseci ne bi trebalo izlagati ekranima uopšte, objavila je u svojim novim smernicama Američka akademija pedijatara.

Pedijatri su nedavno objavili nov set pravila kada je reč o dečijoj izloženosti digitalnim medijima i ona će vas sigurno navesti da odmah isključite uređaj koji vam je u ovom trenutku najbliži.

Danas je teško odrediti koliko vremena dete zapravo provodi pred ekranom kada smo okruženi s toliko izbora. Međutim, dokazano je da izloženost male dece slikama i ekranima šteti razvoju njihovog mozga.

Deci starijoj od dve godine do sada se preporučivalo da ne provode više od dva sata na dan pred televizorom. Ali sada je drugačije. Pedijatri smatraju da bi deca uzrasta od dve do pet godina smela da provode najviše sat vremena dnevno ispred TV-a.

Ekrani ne smeju biti dadilje, upozoravaju pedijatri.

– Buka i aktivnost s ekrana ometaju dete. Čak i kad beba ne gleda direktno u ekran, ona može biti izložena preteranoj stimulaciji. Ta stimulacija joj može prouzrokovati probleme sa spavanjem i uznemiriti je. Najnegativnija stvar je što ekrani razaraju vezu između roditelja i dece – objasnila je doktorka Jolanda.

Pročitajte i Ruski pedijatar otkrio: Ovo može da bude razlog zašto vaše dete nije progovorilo na vreme

– Kada majka doji bebu, to je najvažnije vreme za zbližavanje. Što više kontakta dete ima s majkom i drugim odraslima, pogotovo kontakt očima, to će razvoj mozga biti bolji. Ako je roditeljska pažnja usmerena na telefon ili televiziju, bebama nedostaje pažnja, a ako su konstantno zanemarene zbog digitalnih medija, kod dece se to može razviti problem s ponašanjem u budućnosti – dodala je doktorka.

Roditelji bi trebalo da odvoje određeno vreme preko dana bez digitalnih medija i u potpunosti se posvetiti detetu.

Važno je i šta gledaju, pa iako se svima crtani filmovi čine kao sasvim normalna pojava, stručnjaci smatraju da to baš i nije tako.

Mala deca ne mogu razlikovati stvarne od nestvarnih likova poput starije dece. Za razliku od toga, kontakt licem u lice preko video-poziva smatraju boljom opcijom. Na taj način dete može razgovarati s bakom ili dekom, a posle može ponoviti sve što je čulo.

Roditelji moraju imati na umu da su oni najbolji uzori i da njih deca najviše imitiraju. Trebalo bi da odlože svoje mobilne telefone, zatvore laptopove i isključe televiziju ako žele da deca ne borave previše pred ekranima.

Telegraf

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA