Egzotični voćni ukusi za vašu bebu? Zašto da ne!

Svi znamo da je majčino mleko nešto što je neophodno za svako dete. Obezbeđuje ishranu njihovim malim telima i čak pomaže u izgradnji imunološkog sistema. Ali kada napune 6 meseci, počinje postepeno uvođenje nemlečne hrane

Foto: Canva

Lakše se vari i prepuno je vitamina i minerala

 

Mame već dobro znaju da pedijatri savetuju da u ishranu beba već od petog ili šestog meseca treba uvesti žitarice ili voće, mada ima mišljenja da sokove ne treba uvoditi pre prve godine života. Kako god da odlučite (uz savet vašeg pedijatra), obično je redosled takav da se bebi prvo daju sokići, a zatim i kašice od voća, uz preporuku za uvođenje po jedne vrste voća, kako bi se beba postepeno navikavala na nove ukuse. Takođe, bebama najpre treba davati lokalno voće poput jabuke, breskve, šljive, kruške.

Egzotični ukusi za vašeg mališana

Ali šta je sa egzotičnim voćem i kada je pravo vreme da vaš mališan proba i nove, neobične ukuse tropskog voća? Pedijatri savetuju da ove prave vitaminske „bombe“ u obliku voća ponudite detetu tek posle osmog meseca.  Tropsko voće prepuno je vitamina i minerala, vlakana, a sadrži i dosta vode, pa može predstavljati pravu osvežavajuću užinu kojoj će se vaše dete radovati.

Banana spada u voće koje se najlakše vari i pedijatri preporučuju da se deci daje odmah posle jabuke. Izuzetno su hranljive, sadrže kalijum i vlakna koja pomažu normalizaciju funkcije crevnog trakta, a bogate su i vitaminom B6, vitaminom C i vitaminom B2. Ovo voće ima visok energetski kvalitet zbog sjajne kombinacije proteina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala.

Mango je bogat vitaminima A, B, i C, ima malo kalorija i masti, ali i veliki procenat vlakana koja povoljno utiču na varenje. Dobar je izvor gvožđa i antioksidansa, kao i proteina koji su potrebni vašoj bebi za rast.

Papaja se u ishranu beba uvodi nakon banana i batata, a kao i banane predstavlja izuzetno lako svarljivu hranu koju bebe lepo podnose. Bogata je antioksidansima, vitaminima A, B i C, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom i kalijumom.

Citrusno voće se uvodi nešto kasnije, oko prve godine, a bogato je vitaminom C i vitaminima B kompleksa, kao i fosforom, kalcijumom, gvožđem, nutrijentima i zaštitnim vlaknima.

Gde nabaviti kvalitetno i bezbedno egzotično voće? 

Kada odlučite da je vreme za tropsko voće, postavlja se pitanje kako da budete sigurni u njegov kvalitet? U bolje snabdevenim radnjama moguće je pronaći kvalitetno tropsko voće, samo proverite da li je bezbedno i čisto pre davanja detetu. Preporuka mamama je da ga potraže i u već napravljenim Nutrino voćnim pireima kao što je kašica od jabuke, manga, papaje i banane.

Ove kašice su proizvedene po najvišim evropskim standardima, bez aditiva, konzervansa, sa pažljivo kreiranim spojem prirodnog, biranog voća. Njihovom konzumacijom uvešćete u ishranu deteta visoko – kvalitetnu voćnu užinu. Mamama su na raspolaganju i drugi već dobro poznati voćni ukusi, poput jabuke, kruške, banane, breskve, dinje, kao i miksevi koji podrazumevaju kombinaciju različitog voća.

Uskoro nam stiže lepo vreme i prilika da sa svojim mališanima boravimo u prirodi. Bilo da se odlučite za voće sa naših prostora ili neobične ukuse tropskog voća, budite sigurne da vaša beba unosi dovoljne količine vitamina i minerala kroz zdrave voćne zalogaje koje lako možete poneti svuda sa sobom.

Tekste je pisan u saradnji sa brendom Nutrino

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA