Edicija Miško Piško

Кnjige iz edicije Miško Piško donose nam priče o teškoćama odrastanja s kojima se susreće jedan mali dečak.

Serija obuhvata sedam slikovnica koje su namenjene deci u uzrastu do četiri godine: Miško Piško, Miško Nećejed, Miško Plašljivko, Miško Ljubomorko, Miško Ljutko, Miško Stidljivko i Miško i pundravci.

Кnjige je napisao Simeon Marinković, a ilustrovali su ih Dobrosav Bob Živković i Tihomir Čelanović.

Prva i najpoznatija slikovnica iz ove edicije jeste knjiga Miško Piško, koja se bavi temom detetovog navikavanja na nošu. Objavljena je 1994. godine, a posle nje je usledila čitava serija slikovnica o tom junaku.
„Pre nego što je nastao Miško Piško, konsultovali smo se s profesorkom Nevenkom Tadić, autorkom brojnih knjiga iz oblasti dečje psihijatrije. Uz svaku knjigu iz serije ona je dala kratak savet roditeljima o problemu o kom se u knjizi govori. Na primer: roditelji očekuju da dete sa godinu i po do dve treba da ide na nošu i zabrinu se ako to nije tako, ne znajući da je normalno i ako se njihovo dete do četvrte godine navikava na nošu. Mi smo, objavljujući njene savete, hteli da pomognemo i roditeljima i deci u savladavanju tog momenta u odrastanju“, navela je urednica Slavica Marković.

Sve slikovnice o dečaku Mišku napisane su u stihu i propraćene simpatičnim i vedrim ilustracijama. Poneki od stihova pravo su uputstvo roditeljima o tome kako da se postave prema detetu u problematičnoj situaciji.
Od objavljivanja prve knjige o Mišku prošlo je više od 25 godina i sve to vreme knjige iz ovog serijala ubrajale su se među najpopularnija izdanja Кreativnog centra zato što otvoreno, neposredno i s humorom govore o raznim teškoćama odrastanja, od kojih su neke navikavanje na nošu, slab apetit, nadvladavanje ljubomore, straha i stidljivosti.

Čitajući ove zanimljivo ilustrovane slikovnice, deca će se zabaviti, a roditelji će, uz Miškovu pomoć, stvoriti pravu atmosferu za rešavanje različitih problema. Кnjige o dečaku Mišku pomažu detetu da uvidi da nije ni prvo ni poslednje koje ima određen problem i podstiču ga da o njemu govori ili da ga iskaže na neki drugi način.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA