Dugoročne posledice covida-19 kod dece su još nepoznate

Potencijalno dugoročne posledice covida-19 još uvek nisu poznate, posebno kada je reč o deci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Ženevi.

Foto: Pixabay

“Znamo da se deca i adolescenti mogu zaraziti i da mogu zaraziti druge. Znamo i da ovaj virus može biti smrtonosan za decu, ali i da ona obično obolevaju od blažeg oblika bolesti. Istakao bi da je vrlo malo teških i smrtnih slučajeva od posledica covida-19 među decom i adolescentima”, rekao je prvi čovek WHO-a, a prenosi Tass.

“Podaci kojima raspolažemo ukazuju na to da je manje od deset posto registrovanih slučajeva i manje od 0,2 posto smrtnih ishoda bolesti uočeno među osobama mlađim od dvadeset godina.”

Dodao je da je u svakom slučaju potrebno provesti dodatna istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od obolevanja od težih oblika covida-19 i smrtnog ishoda od posledica bolesti među decom i adolescentima.

Istakao je da potencijalno dugoročne posledice na zdravlje onih koji su bili zaraženi koronavirusom još uvek nisu poznate.

I iako deca uglavnom ne obolevaju od težih oblika covida-19, ona pate na druge načine, rekao je Ghebreyesus.

U mnogim zemljama je rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja vakcinisanje poremećen u vreme pandemije koronavirusa,  obzirom na činjenicu da milioni  dece širom sveta mesecima nisu pohađali nastavu, pojasnio je direktor WHO-a.

On smatra da bi, usred izuzetno teških posledica za decu, mlade i društva u celini, odluka o zatvaranju škola trebala biti poslednja opcija.

Ako vlasti neke države i donesu takvu odluku, ona bi trebala da bude privremena i na lokalnom nivou u onim područjima u kojima je velik broj zaraženih.

Sigurnost dece u školskim ustanovama nije samo obaveza škola, vlada ili porodice, ona je obaveza svih nas, istaknuo je Ghebreyesus.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA