Državna VS privatna bebisiterka

Nije lako naći odgovarajuću osobu kojoj ćemo poveriti svoje dete na čuvanje. Raspitali smo se u privatnim i državnim agencijama kako se biraju dadilje, koje testove prolaze, koliko koštaju njihove usluge…

bebisiterke

Kada je reč o starosti bebisiterki koje zapošljava “Bebi servis”, oni se trude da izađu u susret roditeljima i da im ponude dadilju koja će svojim godinama, ili nekim drugim svojim kvalifikacijama, zadovoljiti zahteve korisnika.

Kada se dadilja odabere, sledi potpisivanje ugovora u kojem je, između ostalog, precizno određeno koliko sati dnevno bebisiterkabrine detetu – od četiri do osam sati.

A, sada, ono što sve najviše zanima, koliko to košta?

“Za četiri sata naplaćujemo 15.458 dinara, za pet sati 18.238, za šest sati 21.885, za sedam sati 24.134, a za osam sati 27.581 dinara. Za čuvanje dvoje dece cena se uvećava za 20 odsto.

Šta se dešava ako posle svih dogovora roditelja i agencije, dete ne prihvati odabranu dadilju, ili roditelji iz bilo kog razloga nisu zadovoljni njenim radom?

“Roditelji uvek mogu da zamene dadilju, kao i ona porodicu”.

PRIVATNE DADILJE

Da bismo uporedili kako će proći roditelji koji angažuju privatnu dadilju, pozvali smo nekoliko agencija koje pružaju tu uslugu. Svi kažu da njihove bebisiterke takođe prolaze stroge kontrole, da to ne može da radi bilo ko, kao i da je zainteresovanost rodiltelja velika.

Mesečno dobijemo oko deset zahteva, a žene koje mi zapošljavamo moraju da imaju iskustva u čuvanju tuđe dece, bilo preko agencija u kojima su radile ili preko preporuka. Osim toga, moraju da imaju najmanje srednju stručnu spremu, poželjno je pedagoški profil, da prilože potvrdu iz suda da sene vodi krivični postupak protiv njih, da prilože fotokopiju lične karte i diplome. Poželjno je da imaju između 20 i 55 godina“, objasnila nam je vaspitačica Mirjana Lukić, koja vodi posredovanje u bebisitingu u Agenciji za zapošljavanje “Mirna kuća”.

Posao bebisiterke koju roditelji angažuju posredstvom ove agencije, obuhvata: kreativni rad sa decom, igre u otvorenom prostoru, pripremu obroka, sređivanje igračaka i dečjih stvari, odvođenje na razne aktivnosti van kuće, pomoć u učenju. Takođe, njihove bebisiterke mogu da putuju sa porodicom na odmor ili letovanje, a ove usluge se odnose na decu od rođenja do deset godina. Vikendom i praznicima rade “po dogovoru”.

Imamo i profile dadilja koje imaju završen defektološki fakultet i koje su radile sa decom koja imaju posebne potrebe, dodaje Mirjana Lukić.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA