Državna VS privatna bebisiterka

Nije lako naći odgovarajuću osobu kojoj ćemo poveriti svoje dete na čuvanje. Raspitali smo se u privatnim i državnim agencijama kako se biraju dadilje, koje testove prolaze, koliko koštaju njihove usluge…

bebisiterke

Oglasi su puni ponuda za čuvanje dece: bake u penziji, zrele žene koje žele dodatno da zarade, studentkinje kojima treba “koji dinar više”. Ima i puno privatnih agencija koje, takođe, nude usluge dadilja, a tu je i državna agencija “Bebi servis”, koja radi već 30 godina.

Koga odabrati?

Cena je važna, ali kada nekome treba ostaviti na čuvanje ono najdragocenije što imamo – svoje dete, onda nas od cene zanima mnogo više.

Evo šta smo mi sve saznali o bebisiterkama koje se nude u Srbiji.

DRŽAVNE DADILJE

U državnom “Bebi servisu” je zaposleno 210 bebisiterki i bebisitera. Koordinatorka servisa Ruzmilka Đotunović kaže za MONDO da roditeljima puno poverenja uliva činjenica da njihovi kandati za posao moraju da zadovolje ozbiljne testove.

Konkurs za nove zaposlene se raspisuje preko Nacionalne službe za zapošljavanje, koja sprovodi testiranje. Kandidati moraju da imaju minimum srednju stručnu spremu. Kada polože psihološke testove, sledi obuka u Predškolskoj ustanovi ‘Dečji dani’, gde prolaze deo praktične i teoretske obuke”, objasnili su nam “Bebi servisu”.

Kažu, takođe, i da je interesovanje roditelja za usluge dadilje veliko tokom cele godine, ali da je potražnja največa u septembru i oktobru.

Na usluge državnih dadilja trenutno čeka oko pedeset porodica.

A kada ih dočekaju? Šta sve njihove bebisiterke rade?

Državne bebisitrka sa decom koju čuvaju rade “na vaspitno-obrazovnom polju”, što znači da decu čuvaju, ali ih i podučavaju i vaspitavaju, baš kao da dete ide u obdanište.

I ovako možete do dadilje

Na sajtu dadilja.rs možete da pogledate profile bebisiterki, pročitate komentare i ocene roditelja koji su ih angažovali i bez posrednika angažujete neku od njih.

Ono što roditeljima najviše odgovara u vezi sa ovim bebisiterkama je to što one rade i vikendom i praznicima, ako porodica iskaže potrebu za tim, dok dadilje zaposlene u privatnim agencijama, kako smo saznali,uglavnom ne rade vikendom i praznicima, ili za te usluge traže dodatno plaćanje.

Državne dadilje čuvaju decu starosti od šest meseci do 12 godina, a rade i sa decom koja imaju smetnje u razvoju.

“Za rad sa tom decom angažuju se pre svega defektolozi, ili posebno edukovan kadar”, kažu u servisu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA