Drugi talas je neizbežan, a spominje se i treći

Stručnjaci su ukazali na “greške” koje bi mogle da dovedu do drugog, ali i trećeg talasa epidemije korona virusa.

Foto: Pixabay

Dok u iščekivanju turista željnih mora i odmora, evropske zemlje polako ponovo otvaraju granice, dva vodeća nemačka lekara upozorila su danas da bi masovno popuštanje mera na plažama i letovalištima, moglo da podstakne drugi talas pandemije korona virusa.

Mak Gerejc, lekar i medicinski istraživač sa Univerziteta u Marburgu, rekao je za pres agenciju DPA da bi velika okupljanja mogla da dovedu do “još jednog vrtoglavog porasta zaraze”.

Kako kaže, problem nije boravak na plaži, već barovi i kafići.

“Kad odete u bar u kojem ima puno ljudi, to može biti problem.”

Gerejc je rekao da bi turističke destinacije mogle da budu “odgovorne” za drugu fazu eksponencijalnog rasta zaraze korone u zemljama koje su se izborile sa epidemijom, a u koje se virus vratio.

Takođe je upozorio da zdravstveni sistemi u inostranstvu možda nisu tako dobri kao u “matičnoj” zemlji, posebno ako se putnik razboli od COVID-19.

“U mestima gde su loši zdravstveni sistemi, veća je opasnost da se zaraza brzo širi”, rekao je Gerejc i istakao da u ovakvim slučajevima je rizik veći ako je reč o ljudima koji spadaju u grupu ugrženih.

Osim što će se sami zaraziti i neće imati ko da ih leči, postoji mogućnost da ugroze i lokalno stanovništvo, jer se mere “labave”.

Ne postoji “dovoljno imuniteta”

Još jedan medicinski stručnjak, Hajo Cep iz Instituta za prevenciju istraživanja i epidemiologiju Lajbnic u Bremenu upozorio je da u svestkoj populaciji još uvek ne postoji dovoljno snažan imunitet koji bi sprečio pojavu drugog talasa.

“S obzirom na to da je za sada vrlo mali deo populacije ima neku vrstu imuniteta, jasno je da bi virus mogao brzo da se raširi ukoliko postoje ‘odgovarajući’ uslovi”, izjavio je Cep za DPA, a prenosi “Dojče vele”.

Studije u Švedskoj i Italiji prošle nedelje pokazale su da otprilike svega 7 pdsto njihove populacije ima antitela za COVID-19, što je znak da je evropski “imunitet krda”, o kojem se toliko priča poslednjih meseci, još uvek “na dalekom štapu”.

Kako kaže, ono što je utešno jeste što stopa zaraze opada u mnogim turističkim destinacijama na Mediteranu, a gde se očekuje veći priliv posetilaca.

Virus će ostati s nama

Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija je juče upozorila da SARS-CoV-2 možda nikada neće nestati, kao i da je vrlo verovatno da će svet zahvatiti drugi talas epidemije. A spominjao se i treći.

Prvi predznaci drugog talasa epidemije korona virusa se već sada se pojavljuju. U Kini, zemlji iz koje je zaraza krenula i koja je pre nekoliko nedelja proglasila kraj epidemije, sve je više slučajeva “nove” infekcije. Pa čak i u Južnoj Koreji, koja je dobila sve pohvale za uspeh u suzbijanju širenja epidemije, broj ljudi koji su zaraženi virusom SARS-CoV-2 je u porastu.

“Ovaj virus bi mogao da se razvije u još jedan endemski virus u našim društvima. Možda nikada neće nestati”, rekao je Majk Rajan, direktor Zdravstvenog programa za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije na konferenciji za štampu.

Treći talas?

Kako bi se umanjio rizik od izbijanja novog talasa infekcija, SZO savetuje da se popuštanje mera vrši postepeno, što se ipak ne može reći da je slučaj u većini zemalja, a posebno u onima koje žive od turizma.

“U idealnom slučaju, između pojedinčanih faza popuštanja bi trebalo da se napravi pauza najmanje dve nedelje (što je uobičajeno vreme inkubacije virusa SARS-CoV-2). Na taj način bismo imali dovoljno vremena da reagujemo na odgovarajući način”, navode u SZO.

“‘Drugi talas’ nije utvrđen pojam”, kaže Kristijan Lindmajer, portparol SZO. “On se odnosi na nova izbijanja zaraze, koja dolaze nakon što je broj zaraženih počeo da opada. Isto važi i za ‘treći’ talas. Ako je bolest prisutna na manjem nivou, i ako u zemlji ne postoje kapaciteti za istraživanje i identifikaciju žarišta, onda postoji opasnost da će zaraza ponovo izbiti”, rekao je Lindmajer.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA