Dr Vukomanović: Putna apoteka je nezaobilazni deo prtljaga na letovanju

Putna apoteka se naprosto mora poneti na letovanje, a u ovom prikazu smo se potrudili da Vam predstavimo lekove i medicinska sredstva bez kojih ne treba poći na put.

putna apoteka px

Foto: Pixel

Uputstva za upotrebu lekova uvek treba pročitati i poštovati, a u kontaktu sa Vašim pedijatrom treba razmotriti detalje oko terapije lekovima koji su deo putne apoteke. Idemo redom:

Antipireticilekovi za spuštanje povišene temperature,

a ujedno su i analgetici  (ublažavaju bolove)

Povišena temperatura obično prati infekcije – javlja se i kod virusnih i kod bakterijskih (upale grla, upale uha, urinarne infekcije), ali  povišena temperatura je skoro uvek pratilac sunčanice.

Temperature do 38 stepeni (stručni naziv je subfebrilnost) se ne spuštaju antipireticima, već dete treba rashladiti, a ovo važi i za većinu febrilne dece sa temperaturom do 38.5. Co. Za temperature koje su preko 38.5 se daju antipiretici: ibuprofen (Ibumax)  ili paracetamol (Febricet), u formi sirupa kod mlađe dece, odnosno u formi tableta ili dražeja kod starije dece. Ukoliko dete povraća i odbija da uzima lek na usta, potrebno je poneti i čepiće (supozitorije) paracetamola (Febricet) koje NE treba koristiti kada dete ima proliv.

Iako postoji individualna reakcija deteta na antipiretike (treba primeniti lek na koji dete bolje reaguje) prednost dajemo ibuprofenu (Ibumax) imajući u vidu da ibuprofen pored antipiretskog i analgetskog, ima i antizapaljenski efekat (koji paracetamol nema). Ovaj antizapaljenski efekat je važan i za terapiju bolnih stanja koja se leti javljaju: gušobolja, glavobolja, otalgija (bol u uhu, a pomaže i kod mijalgija (bolovi u mišićima) koji se mogu javiti kod letnjih infekcija.

Ne treba zaboraviti da se leti svakako mora povećati unos tečnosti, a kod dece koja imaju povišenu temperaturu je neophodno dodatno povećati unos vode!

Lekovi protiv alergija

Uzroci su letnjih alergija su brojni: od uobičajenih alergija (hrana, polen ambrozije kod onih koji putuju krajem leta), preko reakcije na ujede insekata, do različiti kožnih alergijskih reakcija: koprivnjača, kontaktih alergija (na hemikalije iz bazena, na prašak kojim je oprana posteljina u hotelu…). Ovde ubrajamo i reakciju na sunce (iako to nije klasična alergijska reakcija).

Antihisitaminik Pressing (loratadin) u formi surupa ili tableta treba da se nađe u putnoj apoteci. Efikasan je u terapiji letnjih alergijskih reakcija, a može pomoći i kod neželjene reakcije kože na sunce (kada se podrazumeva i strikno uzbegavanje izlaganja suncu). Lek treba dati što pre – čim se pojave prvi znaci alergije! Loratadin (Pressing) se daje svakodnevno, obično u jednoj dozi, dok se promene sa kože ne povuku i par dana posle povlačenja promena.

Ukoliko se uz alergijske manifestacije pojavi otežano disanje, otoka očnih kapaka ili usana – treba potražiti pomoć lekara.

Probiotici se koriste u prevenciji i lečenju crevnih infekcija

Probiotske kulture su dobre, korisne bakterije koje potpomažu varenje hrane, održavaju crevnu peristaltiku i pomažu normalno formiranje stolice. Probiotici su dodacu ishrani koji doprinose očuvanju opšteg imuniteta. Kao preventiva savetuje se primena probiotika i pre polaska na put (3-4 dana pred polazak) i sve vreme boravka na letovanju. Na našem tržištu je prisutno mnogo preparata, ali se svakako izdvaja preparat kom potrošači poklanjaju najviše poverenja već dugi niz godina, a koji svojom efikasnošću i kliničkom dokazanošću opravdano zauzima prvu poziciju na tržištu probiotika. U pitanju je Probiotic u formi kapsula za odrasle i decu, čija  se kapsula može nesmetano otvoriti i rastvoriti u tečnosti, ukoliko postoje smetnje sa gutanjem. Probitik namenjen najmlađima, odnosno odočajdi starijoj od mesec dana, je Probiodrops u kapima, koje omogućava jednostavnu primenu jer se nalazi u bočici sa kapaljkom.

Probiotic i Probiodrops sadrže pažljivo izbalansiranu mešavinu nekoliko različitih sojeva živih probiotskih bakterija, optimalnog broja (preko 5 milijardi živih bakterija) zaduženih za obnavljanje crevne flore. Uz probiotike, u terapiji crevnih infekcija je važna i nadoknada tečnosti – oralna rehidracija.

Ukoliko se za terapiju bakterijskih infekcija koriste antibiotici, potrebno je uzimati Probiotik Forte koji pored probiotiskih bakterija sadrži i važnu gljivicu – S. boulardi!

Sredstva za oralnu rehidraciju

Dehidracija prati povraćanja i prolive, ali i sunčanicu! Rastvori za oralnu rehidraciju su specijalno pripremljeni i prilagođeni potrebama dece tokom povraćanja i proliva. Naša preporuka je Humana elektrolyt sredstvo za oralnu rehidraciju u obliku praška koji se lako rastvara i koji služi za brzu nadoknadu mineralnih materija i tečnosti. Prijatnog je ukusa i jednostavno se priprema rastvaranjem praškastog sadržaja jedne kesice u 250 ml vode ili nezaslađenog čaja. Ovako dobijeni rastvor se može odmah koristiti. Sadrži elektrolite, šećere i vodu u pravilnom odnosu za adekvatnu rehidraciju kod dece i odraslih.

Rastvor treba pripremiti i davati pre uputstvu. Treba započeti rehidraciju 1 kašičicom (5 ml) rastvora na svakih 5 minuta. Proceduru treba ponoviti  nekoliko puta u vremenskim razmacima od 5 minuta. Ukoliko dete posle toga dobro toleriše oralni unos, količina se može povećati na 10 -15 ml na svakih 5 minuta. Kada se prekine povraćanje nastavlja se sa redovnim unosom tečnosti i laganije hrane a rehidracija oralnim rastvorom se nastavlja do prestanka povraćanja i oporavka deteta.

Sprejevi za nos

Najčešće je sekrecija iz nosa uzrokovana promenama temperature, ali može biti udružena i sa alergijom i prehladom. Koji god da je razlog zapušenog nosa u pitanju, prvo i osnovno što se radi je toaleta odnosno čišćenje nosnih hodnika kako bi se povećala njihova prohodnost.

Prvi korak u otpušavanju nosa kod beba i dece je primena rastvora prečišćene morske vode.

Marissimo sprej za bebe je popuno prirodno sredstvo koje u svom sastavu ima upravo prečišćenu morsku vodu, a koristi se za ispiranje nosa, ali i za redovnu higijenu i vlaženje sluznice nosa i grla, već od prvog dana života, dok se posle druge godine koristi Marissimo forte. Marissimo proizvode mogu da koriste svi članovi porodice, a predstavljaju potpuno prirodan i koristan način za toaletu nosa i usne duplje.

Ukoliko ispiranje morskom vodom nije dovoljno, potrebno je započeti i terapiju kapima za nos, najbolji izbor je Snup sprej za nos . Sprej za nos je rastvor koji sadrži aktivnu supstancu ksilometazolin koja sužava krvne sudove sluznice nosa, čime se smanjuje otok i povećava prohodnost nosa. Ove kapi smeju da koriste deca od 6 godina i starija. Snup se može koristiti u trajanju najviše 5 dana u kontinuitetu. Snup je u zgodnoj formi spreja pa je pogodan za korišćenje. Lek je namenjen olakšanju simptoma kod zapušenog nosa, hroničnog i alergijskog rinitisa (alergijskog zapaljenja nosne sluznice), sinuzitisa (zapaljenja sinusa). U nos se stavlja obično po jedno prskanje sprejom ujutru i uveče.

Ojačavanje imuniteta je važan segment tokom cele godine, a posebno na putovanjima

More samo po sebi blagotvorno deluje na jačanje imunog sistema a ipak se i pored toga često događa da se zbog promene klime deca razbole po odlasku na put, pa se preporučuje preventivno korišćenje preparata koji u sebi sadrže vitamin C i cink. Ove preparate je potrebno koristiti uvek u zimskim mesecima kada su infekcije češće a u toku letnjih meseci pred planirano putovanje je potrebno mesec dana pred put započeti korišćenje preparata za imunitet.

Imunocink za decu je optimalna kombinacija vitamina C i cinka, koja pomaže jačanju odbrambenih snaga dečijeg organizma.  Preporuka je da se uzima jedna tableta dnevno koja se polako otapa u ustima, a prijatnog je ukusa pomorandže.

Zdravo izlaganje suncu (rano ujutro i predveče) obezbeđuje stvaranje prirodnog vitamina D3 koji je, između ostalog, važan i za zdrav imunitet deteta, naročito kada dete unosi i dovoljno cinka!

Marsovci sa prebiotikom sadrže prebiotik inulin koji održava ravnotežu crevne mikroflore, obezbeđuje normalno varenje, redovno pražnjenje i dobar apetit. Pored inulina, Marsovci sa prebiotikom sadrže sve vitamine, minerale i ostale hranljive sastojke neophodne u dečjem uzrastu za pravilan rast, razvoj i podršku imunom sistemu. Posebno se preporučuju deci koja imaju problema sa varenjem i neredovnim pražnjenjem, kao i deci koja imaju slab apetit.

Lek za gušobolju

Bol u grlu je najčešće uzrokovan virusnim i bakterijskim infekcijama. NE TREBA davati deci antibiotike za gušobolju dok se pregledom lekara jasno ne utvrdi da se radi o bakterijskoj upali.

Naša preporuka je Tantum Verde sprej sadrži lek benzidamin koji ima trostruko korisno dejstvo: brzo ublažava bol lokalnim anestetičkim efektom. Takođe je lokalni antiseptik – ima antimikrobni efekat koji se ispoljava u grlu, BEZ prodora iz grla u krvotok. Tantum Verde ima antiinflamatorni (protivzapaljenski) efekat pa tako smanjuje otok sluzokože grla i krajnika, što uz analgetski i antiseptični efekat omogućavaju detetu da pobedi gušobolju! Primenjuje se 2-6 puta na dan prema priloženom uputstvu, za decu od 3 godine i starije.

Lekovi protiv putne mučnine

Povraćanje i mučnina tokom putovanja se mogu sprečiti potpuno prirodnim preparatom koji je dostupan na našem tržištu. Preporučujemo savremeni farmaceutski oblik đumbira se na našem tržištu nalazi pod imenom Antimetil. Antimetil se može koristiti kod dece starije od 3 godine i daje se jedna tableta pola sata pred put, a može da se ponovi na svaka četiri sata prema uputstvu za korišćenje preparata. Antimetil se može davati trudnicama već od prvog meseca trudnoće i on smanjuje jutarnje mučnine na potpuno prirodan način bez štetnog dejstva na plod.

Zaštita od sunca

Najveću zaštitu od sunca pružaju zaštitne kreme sa visokim SPF faktorom, zaštitom od UVA, UVB i IR zraka, koje dodatno obezbeđuju i postojanost u vodi. Decu treba redovno mazati i izbegavati izloženost sunčevim zracima u periodu od 11 do 17h, kada je UV index najviši.

Lice i sve delove tela koji nisu prekriveni garderobom je potrebno redovno tretirati kremom sa visokim zaštitnim faktorom i pre odlaska na letovanje kada god dete izlazi na sunce. Preterana izloženosti kože sunčevim zracima već od prvog dana može imati posledice  na stanje kože tokom celog života. Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce, nekoliko puta tokom dana, tj. pre svakog ulaska deteta u vodu. Odojčad je neophodno zaštiti kremama sa visokim SPF i ne izlagati ih direktnom suncu u peridu od 11 do 17 h kada je zračenje najjače.

Naša preporuka za ovo leto je Ladival gel  ili sprej za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50 i 30 koju mogu koristiti i deca i odrasli. Ladival štiti od štetnog UVA i UVB zračenja i infracrvenog zračenja (IR-A) koje čini skoro 50% sunčevog spektra. Infracrveno zračenje je 4 puta jače i štetnije od UVA i UVB zračenja zajedno, a dovodi do brojnih akutnih i dugoročnih oštećenja kože. Sadrži brojne sastojke koji hidriraju (vlaže) kožu i neguje suvu i osetljivu kožu. Preporučuje se i za korišćenje kod dece koja imaju problema sa atopijskim dermatitisom (ekcemom) i alergijama na sunce. Ne sadrži konzervanse, parfeme, paraben, niti supstance koje zadržavaju toplotu i doprinose pregrevanju kože.

Posle sunčanja je važno pravilno negovati osetljivu dečiju kožu koju sunce i morska voda isuše dodatno. Važan korak u zaštiti osetljive dečji kože čini nega kože posle sunčanja. Ladival za posle sunčanja, koji je specijalno formulisano mleko koje omogućava trenuti oporakva kože nakon izlaganja suncu.

Za adolescente i sportiste Ladival active 50+ obezbeđuje kompletnu zaštitu od sunca u vidu transparentnog spreja koji se lako nanosi i brzo upija, pružajući komfor pri fizičkim aktivnostima.

Lekovi i sredstva za kožne povrede i infekcije

 

Antiseptični rastvor (Povidon ili Octanisept) je neohodan za pravilnu obradu posekotina ili oderotina, kada dete nezgodno padne. Uz sterilnu gazu i malo pribranosti, možete da obradite manje povrede, ili bar da ih privremeno sanirate pre odlaska kod lekara.

 

Aciklovir mast treba poneti na put ako dete (važi u za odrasle) ima slonost ka pojavi herpesa na usnama treba da imate ovaj antivirusni lek! Treba imati i antibiotsku mast ili kremu za terapiju letnjih infekcija kože.

 

Repelenti i preparati za ublažavanje ujeda insekata – ne bi trebalo da budu zaboravljeni. Repelenti su rasterivači insekata. Kada se nanesu na kožu, odbijaju insekte, kojima ovi preparati (najblaže rečeno) neprijatno mirišu. Gelovi i kreme za ublažavanje ujeda insekata su koristan sastojak putne apoteke.

View this post on Instagram

A post shared by Moj Pedijatar (@moj_pedijatar)

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA