Dr Vukomanović o kovidu kod dece: Simptomi su nesto drugačiji nego kod odraslih

Kardiolog-pedijatar otkriva koji simptomi ukazuju na korona virus kod dece!

Izvor: RTS/Screenshot

Od početka pandemije govorilo se o tome da su deca manje ugrožena jer ređe obolevaju od kovida, a i kada obole, uglavnom imaju blažu kliničku sliku.

Ipak, činjenica je da mogu da se zaraze, a kardiolog-pedijatar dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “dr Vukan Čupić” gostujući na RTS-u je objasnio kako prepoznati simptome kod dece.

“Veliki broj je asimptomatske dece, uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja ka starijima, ka svojim roditeljima, bakama i dekama. Simptomatologija je obično veoma trivijalna – ili se radi o zapušenom nosu, curenju iz nosa, povišenoj telesnoj temperaturi, suvom kašlju, a ono što je nešto češće u odnosu na odrasle su gastrointestinalne tegobe, bolovi u stomaku, proliv i povraćanje”.

Dr Vukomanović je naglasio da je jako važno da deca u porodici nauče kako da se čuvaju od virusa.

“Iako kažu da je cela Srbija u stvari bolnica, važna je porodica, u porodici mogu da se steknu navike, da se deca upozore šta da rade, da se deca nauče da peru ruke, da izbegavaju veoma bliske kontakte, da nose maske. Nama je važna epidemiološka anamneza – ukoliko se kod deteta pojavi neka simptomatologija koja može da ukaže na kovid-19, mi se veoma detaljno raspitamo o tome da li postoje uži članovi porodice koji su ispoljili neku kliničku sliku ili se leče od te infekcije”.

Kardiolog-pedijatar smatra da će privremeni prelazak na onlajn nastavu malo umiriti situaciju.

“U periodu kada deca nisu išla u školu, broj prijema je bio značajno smanjen, bilo je i manje drugih infekcija. Mislm da je to dobra mera, da će uspeti da se zaravni zaražavanje”.

Kada je reč o vakcinaciji protiv gripa, doktor kaže da decu treba vakcinisati.

“Ne bih menjao praksu kada je reč o vakcinisanju protiv gripa, treba ih vakcinisati, čekati vakcinu koja će doći, nadam se krajem ove godine ili početkom iduće. Spremaju se već prioriteti i prave se planovi kako zaštititi stanovništvo”.

Mondo

Podeli:

Komentari

  1. Misi says:

    Nema sanse da mi se dete vakcinise!


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA