Dr Mandić: Kako pedijatri leče ili pametna medicina

Pedijatrija je grana medicine koja se dosta razlikuje od ostalih oblasti, ne samo po sadržaju, već i po strategiji lečenja. Potpuno u osnovi drugačiji pristup.

“Odrasla” medicina je invazivnija, agresivnija i u dijagnostici i u terapiji.Trudi se da “popravi” pokvareno, istrošeno ili oslabljeno bolešću. Da nadomesti, odstrani, uništi ( tumorsko tkivo, bakterije).

Pedijatrija je u osnovi drugačija: u početku bolesti prvenstveno vodi računa da ne poremeti prirodnu harmoniju mladog bića, jer je to najoptimalniji način da se dugoročno ostane u dobrom zdravlju.
Strategija je dugoročna i cilj nam je da očuvamo tu ravnotežu.
Da ne slikamo pluća dok dobro ne promislimo, da li nam od toga ima više štete ili koristi
Da ne damo antibiotik- strpljivo čekamo par dana ukoliko još ne postoje sigurni znaci bakterijske infekcije (strpljiv sa nama treba da bude i roditelj…On to i jeste…ako mu strpljivo objasnimo zašto se čekanje isplati). Prerano i neumereno davanje antibiotika kod virusnih infekcija (a one prevladavaju), dugoročno, sistematski oštećuje imunitet, a kratkoročno ne donosi nikakvu korist.
Da ne uključujemo infuziju- ako dete može da pije. Tečnost na usta je prirodan put, ne boli, a rezultati su na kraju isti.
Da ne dajemo kortikosteroide (hormonsku terapiju), ako to nije neophodno kod dece koja imaju astmu i otežano dišu, jer tako narušavamo prirodni balans hormona.
Da ubedimo roditelja, da svaka vakcina koja je propisana za decu, čuva od teških zaraznih bolesti i njihovih smrtonosnih komplikacija.
Prosto rečeno, hoćemo da dete, njegov organizam dugo i dobro služi.
Za ovakav “pametan” i strpljiv pristup, neophodna je saradnja i poverenje rodtelja. A da bi se steklo poverenje, moramo jednostavnim jezikom objasniti šta i zašto radimo. I koristiti svaku priliku da razbijemo mitove i borimo se s farmaceutskom industrijom, čiji su ciljevi sve manje na strani humanosti i etike.
Savremeno društvo brzih rezultata, spoljnih efekata, ne vrednuje previše strpljenje i ” suzdržanost” od prenagle dijagnostike i terapije. Još kad tome dodamo činjenicu da deca previše borave ispred ekrana…savremeno odrastanje čine upitnim kad su u pitanju zdravlje i zdravi stilovi života.

Dr Nina Mandić, pedijatar

PZU ,,Doktorica Mica”

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA