Dr Kon: Upliv virusa u škole biće sve veći, verujem da će do prelaska na onlajn doći

Izjave koje je davao medijima, kao i one na njegovom Fejzbuk profilu, jasno govore da je dr Predrag Kon bio zagovornik prelaska na onlajn nastavu jer, kako objašnjava, imamo tu mogućnost, deca ne bi prekinula školovanje, samo bi umesto odlaska u klupe,

“Imamo upliv zaraženih u škole. One se još drže jer se na onlajn nastavu stavljaju te grupe u koje je virus ušao. Čuli smo od ministra da je to nekih 3,3%.” – objasnio je dr Kon za TV Pink.

“Ja jesam rekao da sam za prelazak za onlajn nastavu i verujem da će do toga doći, ali to nije moja odluka. Epidemiološke službe treba rasteretiti dela posla koji se vezuje za škole, a koji je ogroman. Škole imaju mogućnost prelaska na onlajn nastavu i da to funkcioniše.” – dodaje on.

Dr Kon objašnjava da nam na žestok period sa puno proslava tek dolazi, a tada će upliv virusa u škole biti najveći. Dok kovid u škole ulazi, grip je drugačiji, on počinje da se razmnožava upravo u školama.

“Želimo da izbegnemo da se sudare koronavirus i grip, a da bismo u tome uspeli, moramo da razgovaramo. U Ministarstvu prosvete neke stvari moraju da se pomere. Rekli smo da ćemo pričati o pomeranju raspusta i hoćemo. Ima do toga mesec dana, ali to će brzo proći i o tome treba na vreme razmišljati.” – kaže dr Kon.

On tvrdi da Krizni štab vrlo pomno i krajnje detaljno prati situaciju u školama. Svaki pojedinačni slučaj se, prema njegovim rečima precizno beleži i prati, čak i slučajevi zaražavanja u porodici.

“To nije samo medicinski, već i sudsko-medicinski razlog, da ne bi posle bilo da neko nije reagovao. Za svaku porodicu se zna – recimo obolela majka, pa to i to dete ne ide u školu. Dakle, kad je roditelj bolestan, dete ne može u školu, mora u samoizolaciju.” – objašnjava dr Predrag Kon.

On kaže i da je činjenica da do uzrasta od 10 godina nema smrtnih i najtežih slučajeva, te da škole nisu epidemiološki toliko opasne, što se tiče kovida, ali jesu što se tiče gripa, protiv kojeg se deca po pravilu ne vakcinišu.

“Nama je bitno da se te dve stvari ne pomešaju u isto vreme.” – zaključuje dr Kon.

Zelena učionica

Podeli:

Komentari

  1. Radojka says:

    Dokle ce se cekati pa da se predje na onlajn nastavu?Da ne bude kasno!!!!
    I prosle godine se kasnilo.Raspust ja produzen,umesto da je ranije poceo kada je i 50% ucenika bivalo odsutno.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA