Dr Kon: Pred sednicu Kriznog štaba: Insistramo na restriktivnijim merama

Sednica Kriznog štaba trebalo bi da bude održana ove nedelje, a doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže za RTS da medicinski deo zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere i smanjiti kontakte, što bi podrazumevalo skraćivanje radnog vremena, kao i to da deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

Foto: Pixabay

Doktor Predrag Kon kaže da je medicinski deo Kriznog štaba imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić i da insistiraju na sprovođenju onoga što su predložili i prošli put.

Gostovanje doktora Predraga Kona u Jutarnjem programu RTS-a
“Od prošle sednice Kriznog štaba nije došlo do poboljšanja situacije. Neka stabilizacija se vidi, ali na gotovo katastrofalnom nivou i to svakako nije poboljšanje”, naglašava doktor Kon.

Ističe da nije poboljšan ni obuhvat imunizacije.

“Ona se dešava, iz dana u dan se vakciniše jedan broj ljudi, ali je to više nego nedovoljno. Trebalo bi najamnje deset puta više”, navodi Kon.

Ističe da će u takvoj atmosferi biti održana sednica Kriznog štaba i da se nada da će doći do nekih pomeranja.

“Ne može doći do pomeranja stava medicinskog dela Kriznog štaba jer se on formira na osnovu činjeničnog stanja i epidemiološke situacije, koja je vanredna, a povremeno i katastrofalna”, upozorava doktor Kon.

Naglašava da trajni izlaz samo vakcinacija.

“Verujem da će biti reči o kovid propusnicama”
Doktor Kon kaže da medicinski deo Kriznog štaba zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere i smanjiti kontakte, što bi podrazumevalo skraćivanje radnog vremena, kao to i da deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

“Istovremeno smo tražili da se maksimizira kontrola sprovođenja mera uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati. Tražili smo i da budu zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi – sve što bi sprečilo masovno zaražavanje koje nam se dešava”, kaže Kon.

Ističe da bi se sa takvim merama rezultati videli brzo, ali da je činjenica da bi došlo samo do predaha jer bi bez vakcinacije i sa popuštanjem mera ponovo došlo do podizanja broja zaraženih.

“Skeptičan sam da će takve mere biti usvojene, ali verujem da će o kovid propusnicama još biti reči i očekujem da će to postupno početi da se uvodi. Videćemo samo kako”, kaže doktor Kon.

Kaže i da ne želi da priča o argumentima koji nisu u vezi sa medicinom jer epidemilozi, kako kaže, moraju da ukazuju na katastrofalnu situaciju.

“Ulazimo u šestu nedelju kada imamo preko 6.000 slučajeva dnevno, što je u jednom trenutku otišlo i na 8.500. To se nikada do sada nije desilo. Imamo trenutno u bolnicama najveći broj onih u teškom stanju. Situacija je takva da nema mesta i da se čeka satima”, ističe Kon.

“Broj umrlih svakako daleko veći od registrovanog”
Doktor Kon napominje da dolazi zima, koja je, inače, pogodna za respiratorne viruse, kao i sezona slava, što je, takođe, prilično nepovoljno.

Ističe da se prestalo sa poštovanjem mera i da se prošle godine u ovo doba shvatalo da nije vreme za slavlja, ali da trenutno ne izgleda da će ponovo biti tako.

“Ne možemo bez ozbiljnih razmišljanjima o kontaktima i ozbiljnog poštovanja mera da očekujemo da će ovo da se zaustavi”, upozorava doktor Kon.

Kaže da je broj umrlih svakako daleko veći od onog koji se registruje, što je posledica različitih načina praćenja.

“Jedno je ono što se registruje u toku samog događaja, a drugo su naknadne statističke analize na osnovu viška smrtnosti. Ne može da se menja metod i da se podaci iz drugog ubacuju u prvi, a i korsite se podaci koji su dostupni i u skladu sa zakonom. Ipak, da neko ne misli da se razlikujemo – umiranje je i kod nas na nivou sličnom kao i u mnogim drugim delovima sveta”, naglašava Kon.

Kaže da virus traži prostor među osetljivima i da ih nalazi među onima koji imaju najviše kontakata – nevakcinisani starosti između 30 i 55 godina.

“Najmanje su vakcinisani oni ispod 30 godina i oni će tek najmasovnije da se zaražavaju jer virus stalno traži prostor. Posebno to važi i za mlade od 12 do 18 godina. Formira se neka vrsta vršnjačke solidarnosti što je potpuno naopaka stvar. Stvara se utisak da je kul biti nevakcinisan”, kaže doktor Kon.

RTS

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA