Dr Janković, koga slavi Italija: “U pandemiji se ugledajmo na decu”

Italijanski pedijatar onkolog dr Momčilo Janković, jedan od najpoznatijih stručnjaka za dečju leukemiju u Evropi, koji je izlečio oko 2000 malih pacijenata, u razgovoru za Tanjug kaže da koronavirus nije posebno opasan za decu i mlade koji se leče od malignih oboljenja.

Foto: Pixabay

Ne zbog samog virusa, kaže, već zbog toga što su ovi pacijenti, zbog prirode svoje bolesti, već socijalno izolovani.

“Zbog toga, bar za sada, Kovid-19 ne utiče bitno na tok njihovog lečenja i ozdravljenja”, tvrdi ovaj poznati evropski speciJalista hematologije i pedijatarije, uz to anesteziolog. On je rođeni Italijan, iz Milana, čiji je otac nakon Drugog Svetskog rata došao u Italiju, gde se oženio devojkom iz aristokratske porodice.

Nikada nije prekinuo emotivnu i profesionalnu vezu sa zemljom svoga porekla i počasni je član SANU. Sa onkologijom se susreo još kao mlad lekar, a zatim je i sam postao pacijent, nakon što mu je dijagnostikovan zloćudni tumor oka.

Pre četiri godine je penzionisan sa rukovodećeg mesta bolnice u italijanskom gradu Monca, ali nastavio je da leči i da bodri svoje pacijente, kojima je pomagao i savetovao ih putem video-poruka i u toku karatina zbog koronavirusa.

Jedna od poruka bila je za odrasle, kojima je dr Janković u toku pandemije savetovao da se ugledaju na decu jer “njihova mirnoća je zavidna”.

“Deca znaju živeti sadašnjost u potpunosti, ne dozvoljavaju sebi da ih budućnost ograničava i žive sadašnjost punim intenzitetom. Da smo od njih naučili kako živeti, za vreme karantina i pandemije manje bismo strepili, manje strahovali, i manje rizikovali stres” poručuje dr Janković.

Iz ličnog iskustva je naučio da lekari brzo i olako saopšte pacijentu sve negativne strane situacije, naglašavaju negativne aspekte bolesti, što prouzrokuje nesigurnost, strah i patnju.

To teško iskustvo usmerilo ga je da sa pacijentima uspostavlja orignalan odnos, ono što je kasnije nazvano “klaunterapija”, a to mu je donelo nadimak po kome je poznat u italijanskim medijima:”Doktor Osmeh”.

“Verujem da je smeh važan deo terapije mladih i dece koji su onkološki pacijenti. Ne tvrdim da će od osmeha pacijent ozdraviti, ali sigurno im pomaže da se osećaju bolje”, kaže dr Janković i podseća da je i naučno dokazano da smeh, to jest “klaunterapija” doprinosi ukupnom stanju pacijenta.

“Za mene, lečenje znači biti saputnik obolelom, taj put pacijent i lekar prolaze zajedno”, kaze dr Janković, čiji rezultati pokazuju procenat od 80 odsto izlečenih pacijenata.

Postao je poznat kao pionir među lekarima, koji sa malim i veoma mladim pacijentima razgovara nasamo, bez prisustva roditelja.

“Polazim od pretpostavke da su deca inteligentna bića. Razgovarati sa mladim pacijentima nasamo o njihovoj bolesti ne znači plašiti ih, već u pozitivnom duhu objasniti kakva je situacija.To je način da steknem njihovo poverenje. Među nama nema sažaljenja, nema laži, već pažnja i razumevanje koji pomažu da se razvije nada”, kaže on.

Posle više od 40 godina rada sa decom onkološkim pacijentima, dr Janković je zadovoljan napretkom. Danas, podseća, između 85 i 95 odsto pedijatrijskih pacijenata se izleče od leukemije. Pre pola veka, gotovo sva deca bolesna od leukemije su umirala.

b92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA