Dr Dragan Zamaklar o anomalijama ušne školjke: Klempave uši nisu samo estetski problem

Šta je uzrok anomalije ušne školjke i kada i na koji način se uvo može da se operiše, objašnjava prof. dr Dragan Zamaklar, specijalista plastične i dečje hirurgije.

klempave usi px

Uvo kao i svako drugo

Za ulepšavanje ušnih školjki postoji veliki broj operativnih tehnika. Nijedna nije idealna, već svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Uglavnom se zadovolje kriterijumi koje traže roditelji, da im dete nema klempave uši.

Posle operacije, uz nošenje elastične trake (kao teniseri), mesec dana ušna školjka ne sme da se savija. Kada ovaj period prođe, “novo” uvo je kao i svako drugo. Za rođendan može da se vuče do mile volje!

Rizici su uvek mogući

Ušna školjka je vrlo osetljiva na reakciju reza. Na hrskavici, kao posledica operacije, mogu da se naprave vrlo grubi ožiljci (keloidi), koji kasnije predstavljaju  problem. Ako se hrskavica seče, može da se napravi izraštaj i na njenom tkivu, pa je ušna školjka čvornovata, što je takođe veliki problem. Pre operacije, nažalost, ne možemo da procenimo da li će to da se desi. Taj procenat je mali, ali uvek postoji mogućnost.

Postoperativno su mogući i problemi u cirkulaciji, na nivou kože, što se manje ili više uspešno rešava. Ukoliko se u toku operacije stvori krvni podliv, odnosno otok, koža se slabije hrani i mogu da se naprave krastice, ranice… ali se i to, uglavnom, rešava.

Važno je da kod takve ušne školjke ne dođe do infekcije, jer svaka infekcija neposredno posle operacije može da dovede do topljenja hrskavičavog tkiva, pri čemu se hrskavica i cela ušna školjka istope.

To je kao kad stavite kocku putera na vrelu ringlu! Ostane samo kožni nabor.

Opšta anestezija samo do dvanaest godina

Kako objašnjava prof. dr Dragan Zamaklar, načelnik odeljenja plastične hirurgije Univerzitetske dečje klinike, operacija ušnih školjki kod mlađe dece se radi pod opštom anestezijom, dok se kod mališana od 10, 12 i više godina ista intervencija radi bez ikakvih problema u lokalnoj anesteziji. U ovom uzrastu, deca su veoma motivisana za svoj lepši izgled. Posle operacije se obavezno nosi zavoj, a pacijent deset  dana mora da bude pod kontrolom lekara.

Jedinstvena hrskavica ušne školjke

Inače, hrskavica ušne školjke je vrlo tanka, elastična, može da se savije, ima određeni reljef. Osnovni problem u rekonstrukciji je upravo to što tako finu hrskavicu nema više nijedan deo tela. Ako se hrskavica ušne školjke uništi, ne može više da se dobije takav kvalitet. Mogu donekle da se dobiju oblik i reljef, ali je takva hrskavica kruta, tvrda, nije elastična kao prirodna hrskavica ušne školjke. Da napravi istu, niko još na svetu nije uspeo.

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA