Dr Aneta Jovanović: Pozitivno 90 odsto testirane dece

Načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula, dr Aneta Jovanović, kazala je da je 90 odsto testirane dece pozitivno na koronavirus.

Foto: Pexels

Jovanović je danas za RTS izjavila da sa dolaskom omikrona imaju veliki broj pregleda na teritoriji te opštine, koji se kreće do 400 na dnevnom nivou.

„Imamo decu i predškolskog i školskog uzrasta kojih je najviše, oko 40 do 60 odsto. Sreća je da je klinička slika laka, da se radi o simptomima prehlade. Deca se žale na bol, na grebanje u grlu, na zapušenost nosa, praćeno temperaturom. Neka deca kašlju malo nadražajno, ali za tri do četiri dana deca budu dobro”, navela je doktorka, a prenosi Beta.

Napomenula je da se deca testiraju da bi se saznalo da li bi trebalo da budu u izolaciji.

„Imamo i druge simptome, respiratorne i stomačne tegobe kod dece, s tim što se radi u većini slučajeva o omikronu. Imali smo ih par koja su negativna, a imaju simptome koji su slični gripu, ali ne radimo test za grip, pa ne možemo da ga detektujemo”, ističe dr Jovanović.

Prema njenim rečima, vakcinacija je stala.

„Apelujem na roditelje da decu koja imaju oboljenja kao astma, dijabetes, hronična neurološka oboljenja da ih dovedu i vakcinišu, jer je vakcina bezbedna i štiti dete od daljih komplikacija”, kazala je Jovanovićeva.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA