Dozvolite deci da uče na vlastitim greškama

Roditelji, uglavnom, pokušavaju decu sprečiti da naprave grešku. Razna upozorenja, podsećanja ili ponekad roditelji i sami “uskoče” i urade nešto umesto deteta jer predviđaju da bi dete moglo pogrešiti – nešto prosuti, pasti i povrediti se ili jednostavno – doneti pogrešnu odluku.

dečje greške

Rešavanje i prevazilaženje problema ponekad je veliki zalogaj za decu i nisu uvek oduševljeni samim postupkom, no osećaj zadovoljstva nakon uspešno obavljenog zadatka nadmašit će sam problem te će ga deca doživjeti kao veliku nagradu. Deca probleme doživljavaju kao izazove koje treba savladati, ne kao pretnje koje je poželjeno izbegavati.

Upravo učenje praktičnih veština iz svakodnevna života omogućuje deci da i greše. Iako je gledano s roditeljske strane ponekad pravi izazov dozvoliti detetu da pogreši, važno je ipak dozvoliti greške. Kada dete pogreši važno je izbeći pridike, nabijanje osećaja krivice ili stida. Deca najlakše i najjednostavnije shvate i reše problem kada im se omogući učestvovanje u rešavanju i ispravljanju problema.  Tako će deca stvarati preko potrebno samopouzdanje koje će ih uspešno voditi kroz sve životne izazove.

Napisala: Adrijana Bakoš

Klinfo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA