Doslednost zahteva istrajnost i čvrstu volju

Biti roditelj je zahtevan posao za čitav život. Uloga roditelja je da se brine, neguje, vodi i usmerava dete u svakoj fazi odrastanja. Doslednost je važan segment roditeljstva koji može biti zahtevan za roditelja, ali dugoročno gledano, izuzetno koristan za dete (i za roditelje).

Foto: Pixabay

Šta je doslednost?

Biti dosledan ne znači biti strog ili oštar. Biti dosledan je raditi i zahtevati stvari na isti način uvek i svaki dan. To znači da treba postaviti jasna pravila i držati ih se bez obzira na način kojim dete pokušava da izmeni to pravilo: plačem, ljutnjom osmehom ili poznatom rečenicom: „Mama, molim te, samo ovaj put!“

Postavljanje osnovnih pravila

Pre nego što se ukrcate na voz doslednosti, morate postaviti pravila i granice za svoju decu. U granice spadaju stvari tipa:

  • Šta dete sme da radi i gde.
  • Kakvo se ponašanje očekuje i dopušta.
  • Čega se dete može igrati i kada.

Ove granice treba povući na jasan i razumljiv način i uvek ih se držati, ali kroz pozitivan stav. Izbegavajte upotrebu negativnih izjava kao što su: „Ne smeš to da radiš“, „Ne smeš tamo da ideš“ ili „Nikada se ne igraj sa …“. Negativne izjave dete ne može jednostavno da razume jer mozak deteta funkcioniše fotografski,  kroz slike koje zamišlja, a zamisliti tako izrečenu zabranu zaista nije jednostavno. Umesto toga fokusirajte se na ono što dete želi i što je dopušteno i prihvatljivo, tako da pozitivne slike dozvoljenog ponašanja budu primarne.

Razumna i odgovarajuća pravila

Pravila i granice treba da budu prilagođena detetovom uzrastu, tako da ih dete razume i prihvati. Ukoliko to nije slučaj, dete može da osetiti frustraciju i počne da se ponaša upravo suprotno, buntovnički, iz prostog razloga što ne razume pravilo. Objasnite pravila rečima koje su razumljive za vaše dete, zavisno od uzrasta. Neka ih ponovi i postavi pitanja ako je nešto nejasno.

Ne kršite vlastita pravila

Ako se ne držite svoje reči, i dete i vi ćete trpeti posledice. Dete će tako naučiti da je u redu promeniti mišljenje, prekršiti obećanje, uraditi nešto nedozvoljeno ili opasno. To se naročito odnosi na tinejdžere koji često krive roditelje jer im nisu postavili jasne granice ili su prekršili sopstvena pravila.

Promjena pravila i granica

Kako dete postaje starije i odgovornije, pravila i granice treba prilagoditi i ažurirati. Objasnite im zašto ste ih promenili, posebno ako su različiti za braću i sestre.

Doslednost zahteva istrajnost i čvrstu volju, a to je upravo ono čemu želimo naučiti našu decu, zar ne?

Izvor: roditeljstvo.com.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA