Doktor Kon otkriva: Evo kada se deca vraćaju u škole!

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da će u Srbiji vrtići sa “početkom vraćanja u normalan život” biti otvoreni, a i da bi škole trebalo da budu otvorene “otprilike” za dve nedelje.

“Pitanje vezano za škole je nešto što će sasvim sigurno biti posebno razmatarano u okviru Ministarstva prosvete…Što se tiče vrtića, ono što može da se kaže je, da ne verujem da će odmah svi slati decu, ali oni koji nemaju drugi izlaz verovatno će to morati da čine, sa početkom vraćanja u život moraće da se otvaraju vrtići, nema drugog rešenja”, rekao je dr Kon.

On je naglasio da će mere postupanja u vrtićima i školama zavisiti od situacije, ali da “za sada imamo situaciju koja će biti povoljna kad pustimo decu u školu”.

“Puštanjem dece u školu jasno se odeređujemo i prema virusu. Prolazak virusa kroz dečju populaciju je nužnost, i što će sigurno morati da se desi…a najpovoljniji trenutak da se se to desi je kada je aktivnost virusa najmanja, a to je od sada nadalje, ne mislim od današnjeg dana, nego za jedno dve nedelje otprilike”, rekao je dr Kon za TV “Prva”.

On je naglasio da ne nožemo ostati zatvoreni, a da ne možemo ni da oteramo virus sa ove planete.

“Možemo samo da ublažavamo njegovu aktivnost u našoj zemlji, ako se ponašamo drugačije počećemo da umiremo od drugih stvari, da nemamo kapacitete u zdravstvu jer su previše zauzeti za potrebe epidemije…Moramo da pronađemo balans, a rizik da se tačno izrazim sada je više desetina puta manji i vreme je da se vratimo životu da ne bi posledice od zatvaranja posla imale negativan uticaj koji bi mnogo duže trajao. Struka nema dilema da je potrebno pravovremeno se vratiti u život, ali kolektivi kao školski i predškolski i veći kolektivi gde može doći do većeg prenosa virusa, oni moraju biti pod striktnim nadzorom jer mi smo i dalje u pandemiji“, rekao je dr Kon.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA