Dojenjem protiv kilograma

Dojenje može da sagori između 600 i 1000 kalorija dnevno u zavisnosti od apetita bebe i starosti. Vaše telo treba dodatnih 200-500 kalorija dnevno energije samo za proizvodnju mleka!

Foto : Pixabay

Istraživanja pokazuju da majke koje doje svoje bebe brže gube težinu koju su dobile  tokom trudnoće, nego mame koje svoje bebe hrane formulom.

Prilikom planiranog gubitka težine treba se prisetiti da je često putovanje bilo važnije od destinacije.

Treba znati da prebrzo mršavljenje (više od 2,5 kg nedeljno) može dovesti da se oslobađanje od toksina odigrava i preko majčinog mleka, što svakako nije dobro.

Pokušajte da jedete puno voća i povrća, celog zrna žitarica, hranu niske masnoće i  puno vode. Neki dobri primeri su  ovsena kaša, orasi, jogurt bez masti, sok, posne belančevine, zelene salate, integralnu testeninu i puno voća npr. pomorandže, banane, ananas. Možete da jedete sve šta želite sve dok je umereno.

Veoma je važna i umerena fizička aktivnost.

Istraživanja pokazuju da mame koje su izložene stresu teže će se osloboditi viška kilograma.

Takođe je poželjno i obezbediti 8 sati sna dnevno.

Mnoge žene misle da dojenjem zadržavaju kilograme jer pojačano jedu ne bi li obezbedile kvalitet i kvantitet mleka, ali dojenjem se ne gojite, naprotiv. Zanimljiv je podatak da majke koje doje i jedu samo kada su gladne mogu da izgube 0.5 kg mesečno više od majki koje ne doje.

Treba izbeći uzimanje hrane kao oslobađanje od stresa. Većina mama koje doje vrate svoju kilažu nakon šest meseci. Zato samo nastavite sa dojenjem činite veliko dobro i za vašu bebu i za vas.

Podeli:

Komentari

 1. dojenje i mrsavljenje says:

  Koliko nedeljno sme majka da izgubi na tezini dok doji, a da je to bezbedno za bebu?

  • MojPedijatar says:

   Dojilja treba zdravo da se hrani i uzima dovoljno tečnosti i da se odmara! Dijete i restrickije u ishrani NE dolaze u obzir dok majka doji!

   Kad se jede zdravo – težina će se sama regulistai, a pravila tokom “dinamike” pada težine naprosto nema.

 2. ..N.I says:

  Moja beba doji na svako sat do dva…a ima tri i po mes…da li je to u redu….ja ponekad…uvece osetim glad ali ne smem da jedem…da se ne bi popravila….a ona bas i ne dobija kilazu od 700gr.mesecno…dosta mokri…a ranije je imala i ceste stolice….


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA