Dojenje: Šta kada beba ugrize

Taman kad ste se opustili i slobodnije pristupate dojenju, sigurni da ste i vi i beba savladali tu važnu lekciju, bebi može da se učini zanimljivim da vas tokom podoja ugrize za bradavicu. Svakoj dojilji se, pre ili kasnije, desi bolan ugriz. Bez panike, iako bolna, to je samo faza kroz koju neke bebe prolaze i na sreću postoje tehnike da obeshrabrite bebu da tako nešto ponovi.

beba dojenje

Zašto bebe grizu?

Najčešći razlozi su:

  • eksperimentisanje šta sve mogu da urade sa ustima
  • rast zubića
  • umor
  • frustracija

ili jednostavno beba možda traži utehu.

Ugriz tokom dojenja se ne dešava samo mamama čije bebe imaju zubiće! Zapamtite da beba može da ugrize i desnima, tako možda neće povrediti kožu bradavice ali ugriz može da bude jednako bolan i neprijatan.

Kako izbeći ugriz tokom dojenja

  • Najbolji način da izbegnete da vas beba ugrize tokom podoja je da se pobrinete da ona pravilno ustima drži bradavicu tokom podoja. Pri pravilnom zahvatu dojke bebin jezik je iznad donjih desni i zubića pa je samim tim i ugriz nemoguć.
  • Ako vas je beba nekoliko puta ugrizla na kraju dojenja, obratte pažnju na taj period i odvojite je od dojke čim primetite da je sita.
  • Ako vas beba grize zato što joj rastu zubići, ohrabrite je da gricka nešto drugo! Grickanjem bebe smanjuju pritisak na desni i otklanjaju neprijata osećaj izbijanja zubića pa možete da pomognete mališi tako što ćete mu kupiti takozvanu „glodalicu“ koju može da gricka do mile volje , a time će nestati i vaš problem. Novoizrasli zubići umeju da budu veoma oštri i lako povrede kožu, pa obratite posebnu pažnju ako sumnjate da bi beba mogla da testira svoju sposobnost grickanja.
  • Ako vaša beba grize zato što je frustrirana jer mleko teče sporo, pokušajte da pre podoja iscedite malo mleka kako biste ubrzali mlaz, ili pustite bebu da sisa kratko pa je sklonite jer je i ovo često dovoljno da mleko poteče.
  • Ako vas beba grize jer se tako igra, morate brzo da je naučite da to nije igra! Ako vas ugrize uz ispitivački izraz lica odmah je odvojite od dojke i jasno recite ‘Ne!’, izbegavajte da se smejete ili da prejako reagujete (možda ćete imati problema da potisnete bolnu reakciju) ali važno je da joj ne prenesete poruku da je napravila dobar trik.

Kako da zaustavite bebine ugrize

Bez obzira na to iz kog razloga vas beba grize, morate da joj stavite do znanja da vam se to ne sviđa. U svakom slučaju je odmah odvojite od dojke i jasno i glasno recite ‘Ne’. Vrlo brzo, beba će početi da povezuje ugriz sa odvajanjem od dojke i prestankom sisanja što bi trebalo da okonča i vaš problem.

Kako tretirati bolnu bradavicu

Najbolji način da se pobrinete za ugriz je da kožu tretirate kao da je u pitanju ispucala koža bradavice – utrljajte malo vašeg mleka na ranu, osušite je i ostavite malo na vazduhu. Redovno menjajte uloške za bradavice kako bi koža bila suva i pazite na moguću infekciju. U slučaju da je problem ozbiljniji obavezno se posavetujete sa lekarom.

Izvor: Najboljamamanasvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA