Dojenje: nega bradavica

Neprijatno iskustvo bolnih bradavica bi sve mame volele da izbegnu. Pojava bola je česta jer je koža bradavica osetljiva i već tokom prvih podoja može da ispuca i počinje da boli dok beba sisa.

Foto: Pixabay

Zapamtite, bol pri dojenju je prvi znak da beba nije pravilno uzela dojku. Na sreću, ovaj neprijatan bol može lako da se ublaži i eliminiše, evo nekoliko jednostanih saveta za mame koje se suočavaju sa njim.

Pre dojenja:

 • Smestite se udobno i pokušajte da se opustite.
 • Blago masirajte grudi da biste ih opustili kako bi vašoj bebi bilo lakše da pravilno prihvati bradavicu.
 • Umirite grudi toplim mekanim peškirom.
 • Iscedite malo mleka blagim pritiskom prstiju na deo dojke iznad bradavice kako bi je beba lakše prihvatila u usta.
 • Ako vam je potrebno neko sredstvo protiv bola, posavetujte se sa lekarom ili pokušajte da ga sami ublažite stavljajući pakovanje leda na bolno mesto.

Tokom dojenja:

 • Prvo ponudite bebi dojku koja vas manje boli – beba je na početku podoja gladna i može da vuče bradavicu pa početak dojenja može da bude neprijatan.
 • Proverite da li je beba pravilno uhvatila bradavicu i proverite njen položaj – pobrinite se da držite bebu tako da vam ne vuče bradavicu na dole tokom dojenja
 • Ako mislite da su bolne bradavice posledica načina na koji držite bebu slobodno isprobajte različte pozicije za dojenje. Mame nekad menjaju pozicije kako njihove bebe rastu da bi se prilagodile promeni u dužini i težini bebe.
 • Kada prekidate dojenje i odvajate bebu od dojke, odvojite bebina usta prstima umesto da je samo povučete (tako ćete povući i bradavicu i izazvati bol).

Nakon dojenja:

 • Nakon svakog dojenja proverite da li je koža bradavica povređena.
 • Izmuzite malo mleka nakon dojenja i utrljajte ga na bradavicu. Pustite se same osuše na vazduhu.
 • Ne ostavljajte bradavice vlažnim – možete češće da menjate uloške za grudi i izbegavajte korišćenje onih sa plastičnom pozadinom.
 • Štitnici za bradavice će zaštiti nežne bradavice od kontakta sa odećom.
 • Izbegavajte korišćenje pumpice za izmuzavanje dok vas bradavice bole jer ovim možete da pogoršate problem.

Pomoć kod ispucalih bradavica:

Ispucale bradavice se javljaju kao rezultat nepravilnog prihvatanja dojke. One jesu bolne ali pokušajte da nastavite sa dojenjem bebe dok ih lečite, uz to da posebnu pažnju obratite na položaj bebe i njeno zahvatanje bradavice.

 • Vazduh je odličan lek za ispucale bradavice, pa nastojite da budu izložene vazduhu dovoljno dugo nakon svakog podoja.
 • Ako vas dojenje suviše boli, pokušajte da izmuzete mleko za 24 sata kako biste dali vremena bradavicama da se odmore i počnu da zarastaju.
 • Ukoliko morate da izmuzete mleko, učinite to ručno, izbegavajte korišćenje pumpice (može samo da pogorša bol).
 • Polako ponovo uvodite dojenje. Pokušajte da bebi ponudite kratke podoje tokom dana.
 • Ako zarastanje bradavica teče sporo ili je bol jako izražen, posavetujte se sa svojim lekarom.
 • Ako su vam bradvice često ispucale, bilo bi dobro da potražite stručan savet kako da prevaziđete probleme.

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

 1. mei says:

  Ja sve radim kako treba al mene bradavice i dalje bole. Oporavim ih dan,dva koristeci silikonske bradavice ili pumpicu i cim krenem direkt do uvece me uzasno boli. Ona obuhvati bradavicu dobro,sirom su joj otvorena usta i usne povijene,e jedino sto vrlo cesto ispusta bradavicu pa je uvuce naglo nepravilno pa je ja ispravljam,mozda je to problem. Polozaj sam promenila dok je bila manja ispod miske a sad “madona” polozaj. Inace bas ima jak instinkt za sisanje.. Sad da li je do bebe ili do mene? Ona ima mesec dana i 1 nedelju.

  • MojPedijatar says:

   Samo budite uporni i ovo će u narednih par nedelja skoro sigurno biti kako treba. Ako ne bude bolje potražite iskusnu babicu da Vam pomogne oko bradavica.

 2. Tijana Sindjelic says:

  Ja imam problem sa dojenjem..tj sa bradavicama i probadajucim bolom u grudima tj ispod bradavice na obe dojkw kad beba sisa.. bol je uzasan i traje sve dok beba sisa.. a posle podoja bradavice bole i peku.. stavljala sam i hladne i tople obloge .. mazala multi mam kremu i nista.. pedijatar mi je rekao da nije u pitanju mlecac i da ne brinem al nije rekao sta je .. u svim polozajima sa bebom je ista prica.. grudi mi nisu prepunjene lepo hvata bradavicu.. tako da bih vas zamolila da mi odg jer vise ne znam sta da radim.. dojila bih ga ali ako ovo potraje bojim se da necu izdrzati.. bebac mi inace ima meswc i po dana.. da li postoji neki lek i koji lekar bi to mogao da mi prepise? Hvala veliko unapred..

  • MojPedijatar says:

   Vama treba PREGLED bradavica!

   Da to vidi Vaš ginekolog ili iskusna babica (ako je imate) pa da Vam da pravi savet. Imate neprijatan, a samim tim i ozbiljan problem, a bez pregleda je zaista nemoguće dati pravi savet.

 3. Tijana Sindjelic says:

  Da da razumem.. moracu onda ozbiljno da porazgovaram sa njima.. veoma je neprijatan .. al se nadam da cu izgurati i nastaviti sa dojenjem jer je bebcu to najvaznije.. hvala veliko u svakom slucaju..

 4. Milica says:

  Moja beba ima mesec i po dana. U poslenje vreme bradavice su bolnije prilikom podoja, u pocetku podoja solidno zabole posle bude ok. Bebac lepo rucka, ne odbija siku. Perem dojke pre svakog podoja vodom sa malo sode bikarbone. Nekad se desi da zaboravim. Jezik mu bude belicast posle podoja ali mislim da se posle iscisti. Da li je potrebno voditi dete pedijatru ili kako utvrditi da nije bakterija u pitanju. Nemam ragade na bradavicama, deluju vise izritirano i nismo taj problem imali osim na samom pocetku.

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da striktno vodite računa o higijeni i nezi bradavica, a beba zaista nema potrebe da se vodi na pregled, ako lepo jede i napreduje.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA