Dnevnik zajedničkog odrastanja: Sunce, beba i ja

Reč je o netipičnoj radosnici u kojoj zajedno rastu jedna beba, njen stariji brat ili sestra i jedno porodično Sunce. Dolazak drugog deteta veliki je događaj u svakoj porodici i može biti naročito izazovan za starije dete.

Dnevnik zajedničkog odrastanja autorke Miljane Prijić, pod naslovom Sunce, beba i ja, novo je izdanje Kreativnog centra. Reč je o netipičnoj radosnici u kojoj zajedno rastu jedna beba, njen stariji brat ili sestra i jedno porodično Sunce. Dolazak drugog deteta veliki je događaj u svakoj porodici i može biti naročito izazovan za starije dete. Njemu je potrebno mnogo objašnjenja o promenama koje se dešavaju, kao i ohrabrenja da mu neće nedostajati roditeljska ljubav ili pažnja. U ovoj radosnici starije dete, samostalno ili uz pomoć roditelja, treba da popunjava predviđena mesta za sebe i za bebu i na taj način sačuva uspomene o zajedničkom odrastanju.

Sve što se ispisuje na stranicama ove knjige, bez obzira na to da li je reč o visini, težini, boji očiju, prvoj reči, prvom koraku ili omiljenoj igri, jesu podaci koji se odnose i na mlađe i na starije dete. Posebno su upečatljivi segmenti u kojima je potrebno opisati događaje iz zajedničkog života bebe i starijeg deteta, poput prvog zimovanja, prvih nestašluka, ali i različitih prilika za trenutke nežnosti.

Ove dečje minijature, uz druge detalje iz porodičnog života, grupišu se oko centralnog motiva ove knjige – porodičnog Sunca. Na kraju svake celine dete koje popunjava radosnicu pozvano je da nacrta Sunce svoje porodice. Uz dolazak bebe, ali i uz beleženje svih uspomena i dirljivih događaja, otiskivanje stopala i šaka, šaranje i žvrljanje, lepljenje fotografija, maštanje i razne zajedničke projekte, svako naredno nacrtano sunce u ovoj knjizi biće sve veće i sijaće sve jače. Na taj način Sunce, beba i ja postaće ne samo dnevnik dečjeg odrastanja već i dnevnik ljubavi jedne porodice.

Dirljivosti ove radosnice naročito doprinose nežne ilustracije Marice Kicušić, kao i korice knjige, izrađene od mekog materijala.

Sunce, beba i ja je radosnica koja će uključiti celu porodicu u ispisivanje posebne porodične priče. Roditelji i deca je mogu zajedno popunjavati, pa čak i ilustrovati, a kasnije čitati i podsećati se dragocenih porodičnih uspomena.


Napisala Miljana Prijić
Ilustrovala Marica Kicušić

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA