Dileme: Kada i koliko vitamina D3 davati u zavisnosti od ishrane bebe

Dolaskom iz porodilišta na otpusnoj listi je napisano da se od druge nedelje dodaje bebi u ishranu i vitamin D3. Roditelji imaju česte nedoumice kako da postupaju sa bebama koje su na prirodnoj ishrani, kako sa onima koje su na kombinaciji prirodne ishrane uz dodatak dohrane, a kako sa bebama koje su samo na mlečnoj formuli.

Foto: Pixabay

Pokušaćemo da razlučimo neke najčešće dileme sa kojima se susrećemo u pedijatrijskim ordinacijama.

Prva situacija: bebica je od rođenja samo na prirodnoj ishrani

Za bebe koje su samo na prirodnoj ishrani najbolje je davati svakodnevno 5 kapi BioGaia ProTectis sa vitaminom D3 jer korišćenjem ovih kapi unosi se dovoljna količina vitamina D i dodaje se probiotik koji je bebicama neophodan zbog grčeva i nezrelosti digestivnog trakta. Ove kapi bebama na prirodnoj ishrani treba davati od druge nedelje života pa do kraja prve godine, a posle toga u drugoj i trećoj godini tokom zimskih meseci (od oktobra do marta). Kapi koje su kombinacija vitamina D3 i probiotika su jednostavne za upotrebu jer se jednim preparatom koji se daje jednom dnevno bebi daje sve što joj je potrebno ako je na prirodnoj ishrani.

Druga situacija: bebica je na prirodnoj ishrani ali se povremeno tokom dana dodaje mlečna formula posle podoja

U ovoj situaciji je takodje preporučeno da se nastavi svakodnevno davanje probiotika i vitamina D3 ( najbolje u kombinaciji BioGaia ProTectis sa vitaminom D3) iz nekoliko razloga. U adaptiranom mleku se nalazi određena količina vitamina D3 ali ukoliko dete dobija mlečnu formulu posle podoja nekoliko puta tokom dana ne unosi dovoljno vitamina D3 formulom jer ne unosi kompletnu preporučenu dnevnu dozu za uzrast pa je potrebno i dalje nastaviti svakodnevnu primenu BioGaia ProTectis sa vitaminom D3. Bebice koje imaju dohranu često u prvim mesecima dok se ne pronadje mlečna formula koja u potpunosti odgovara bebinom stomačiću imaju izražene grčeve tako da je njima još više neophodan probiotik. Zbog toga je za bebice koje su na prirodnoj ishrani uz dodatak mlečne formule posle obroka savet da se nastave Biogaia ProTectis sa vitaminom D3 do kraja prve godine a posle toga u drugoj i trećoj godini tokom zimskih meseci.

Treća situacija: Bebica je na ishrani mlečnom formulom, da li je potrebno dodavati bebi vitamin D3?

U svakoj mlečnoj formuli se nalazi određena količina vitamina D3. Ukoliko je beba isključivo na ishrani mlečnom formulom u zavisnosti od količine formule koju popije tokom dana unosi u organizam i određenu količinu vitamina D3. Zbog toga što sve mlečne formule u sebi sadrže vitamin D3 bebama na ishrani mlečnom formulom NE treba svakodnevno davati vitamin D3. Roditelji sa svojim pedijatrom treba da se dogovore o količini vitamina D3 koje bebica unosi mlečnom formulom i ukoliko je potrebno dodati vitamin D3 za ove bebice to treba da se uradi uz konsultaciju sa pedijatrom. Biogaia Pro tectis sa vitaminom D3 su idealna solucija za decu kojima je potrebno dodati vitamin D3 uz ishranu.  Deci koja su na ishrani samo mlečnom formulom i kojima nije potrebno dodavati vitamin D3 treba svakog dana davati obične Biogaia kapi koje u sebi NE sadrže vitamin D.

Na ovaj način beba dobija svakodnevno kvalitetan probiotik koji je štiti od grčeva i pomaže u formiranju imuniteta. Za bebice koje su u prvih nekoliko meseci samo na mlečnoj formuli pomoć probiotika za formiranje imuniteta je od velikog značaja. Biogaia probiotik pomaže bebicama na mlečnoj formuli normalizaciju stolice, bilo da je u pitanju opstipacija, bilo da je u pitanju dijareja. Ukoliko bebica na mlečnoj formuli ima izražene grčeve svakodnevno davanje Biogaia kapi pomaže da se stanje poporavi.

Uvođenjem nemlečne ishrane kada beba ima tri–četiri obroka koja su hrana i nisu mlečna formula može se nastaviti sa Biogaia ProTectis sa vitaminom D3 zbog smanjene količine mlečne formule koje dete u ovom periodu razvoja dobija.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Biogaia

Podeli:

Komentari

  1. Hilda says:

    Postovani, procitala sam vas clanak obdodavanju vitamina D3 bebama. Kazite mi zbog cega bebama na prirodnoj ishrani davati Biogaja probiotik kapi kada su to probiotici izolovani iz majcinog mleka?

  2. MojPedijatar says:

    Postovana, digestivni sistem beba je jos uvek nedovoljno zreo po rodjenju a dodavanjem probiotika se poboljsava varenje i smanjuje verovatnoca za pojavu grceva


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA