Devojčice sve češće ulaze u prevremeni pubertet: Menstruacija već sa devet godina

Devojčice sve mlađe dobijaju menstruaciju, a naše žene prve u Evropi ulaze u menopauzu. Doktori smatraju da je način života najveći krivac.

Prvu menstruaciju tinejdžerke su ranije dobijale najranije u 13. godini, dok je danas to gornja granica. Sve raniji ulazak u pubertet zabrinjava roditelje, koji ne znaju kako da se snađu.

– Moja ćerka ima deset godina i kada je došla kući plačući jer krvari ja sam se prepala. Nije mi palo na pamet da dete u tim godinama može da dobije menstruaciju. Ja sam dobila u šesnaestoj godini. Moje drugarice su najranije dobijale u dvanaestoj. Ali deset, pa to je strašno – uplašena je Snežana Blagojević iz Beograda.

Ona nije jedina, jer su lekari zabeležili i slučaje devojčica koje su menstruaciju dobijale i sa devet godina. Ako dete dobije menstruaciju u devetoj ili pre devete godine, radi se o poremećaju, tvrdi prof. dr Lidija Tasić, načelnik Odeljenja za adolescentnu ginekologiju, planiranje porodice i savetovalište za menopauzu GAK “Narodni front”.

– Postoje određeni poremećaji koji su povezani sa prevremenim pubertetom. Obično devojčice dobiju menstruaciju između 11. i 13. godine. To može da se dogodi i prevremeno zbog raznih bolesti i oboljenja. Ako se to dogodi, treba da se jave lekaru – objašnjava prof. dr Tasić.

Sudeći po rečima doktora, detetu koje dobije menstruaciju u devetoj godini života grudi bi trebalo da počnu da rastu u sedmoj godini, odnosno sa polaskom u prvi razred.

Pedijatar i endokrinolog na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj dr Maja Ješić objašnjava da je pojava prve menstruacije individualna.

– Pojava prvih znakova polnog sazrevanja u dobi između osme i 17. godine smatra se normalnom. U većini slučajeva pubertet kod devojčica počinje između osme i trinaeste godine. Prvi znak puberteta kod devojčica najčešće je rast dojki, a na to utiče hormonski status, stanje ishranjenosti, kao i genetski činioci – ističe dr Ješić.

Doktorka kaže da prva menstruacija nastupa u proseku dve godine posle početka rasta dojki.

– Devojčice kod kojih ranije, ne pre osam godina, krene rast dojki, ranije će i dobiti prvu menstruaciju. Tokom polnog razvoja, kod devojčica dolazi do porasta ukupnog sadržaja masti u organizmu, a istraživanja poslednjih decenija ukazuju na njihov uticaj na pojavu menstruacije – kaže ona.

Međutim, ova pojava se može povezati i sa sindromom policističnih jajnika.

– Gojaznost i pojačana maljavost mogu da budu uzrokovane policističnim jajnicima. To je patologija koja mora da se leči, a može da bude genetski uzrokovana – objašnjava doktorka Tasić.

Rana pojava menstruacije ne ostavlja ozbiljne psihološke probleme, ali može da se odrazi na visinu deteta.

– Ranija pojava prve menstruacije u proseku je povezana s manjom visinom u odraslom dobu. Psihološka podrška kod devojčica koje su polno ranije sazrele pomaže i deci i roditeljima – zaključuje dr Ješić.

Menopauza već u četrdesetim

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, naše žene ulaze u menopauzu pre četrdesete godine, što nas stavlja na prvo mesto u Evropi. Srbija ima najveći broj dama, prema broju stanovnika, čiji je biološki sat otišao čitavih dvadeset godina unapred. Ranije su žene ulazile u menopauzu nakon 50. godine.

– Žene počinju da imaju neuredne menstruacije koje su prvi znak da njihovi jajnici popuštaju u funkciji, one ne mogu da ostanu trudne tako često i javljaju se predsiptomi kao što su mala noćna znojenja i vrućine. To je uvod u menopauzu i počinje posle 40. godine. Na Zapadu žene ulaze u menopauzu od 50. do 55. godine – objašnjava dr Tasić.

Blic

Podeli:

Komentari

 1. mama says:

  Moja cerkuca ima 8 godina i pocele su da joj izlaze bubuljice po licu jedna dve,pa prodju.Grudi su pocele da joj rastu,da li je to uredu?

 2. Marija says:

  Moja devojcica u maju ove godine puni dvanaest godina, grudi su joj bukvalno nabujale, bole je i jednom mesecno se obavezno zali na bol u stomaku, ispod pupka, bez ikakvih drugih simptoma… Na nogama, pod pazuhom i u predelu genitalija joj se jako pojacala maljavost. Perdpostavljam da su to sve znaci da ce uskoro dobiti prvu menstruaciju, pa me interesuje da li bih mozda po dobijanju ciklusa trebalo da je odvedem ginekologu, cisto radi razgovora i sticanja navike odlaska lekaru?

  • MojPedijatar says:

   Nemoguće je predvideti prvi ciklus, a edukaciona poseta ginekologu svakako ima smisla.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA