Devojčica četiri noći igrala igrice i gledala filmove, završila u bolnici

S obzirom na to da je raspust, neki stariji đaci zamene dan za noć i većinu vremena provode igrajući igrice. To može da bude prilično opasno, o čemu svedoči poslednji slučaj koji je zabeležen tokom vikenda.

Foto> Pixabay

Za vikend je jedna devojčica od 17 i po godina danju spavala, a noću je sa drugaricom igrala igrice i gledala filmove na mobilnom telefonu. Posle četiri dana to je rezultiralo konvulzivnim napadom, rekla je za RTS doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći.

To, prema njenim rečima, i dalje ne znači epilepsiju, ali mora da se sprovede detaljna dijagnostika.

“Ono što jeste činjenica da danas postoje termini TV epilepsija, napadi prouzrokovani video-igricama”, rekla je doktorka i pozvala roditelje da obrate pažnju na to koliko im deca provode vremena na kompjuterima i telefonima.

Društvene mreže, kompjuterske igre ili nedostatak volje – samo su neki od razloga što su mladi fizički neaktivni.

Ovakav način života, osim do gojaznosti, dijabetesa ili poremećaja sna, tinejdžere vodi i u depresiju, pokazuju najnovija istraživanja.

Naime, vežbanje podiže nivo neurotransmitera kao što je glutamat, a čiji nedostatak često dovodi do neraspoloženja, pa i težih poremećaja u ponašanju, naročito kod mladih.

Studija je pokazala i da je, na primer, svakih 60 minuta dodatne neaktivnosti dnevno tinejdžere približavalo depresiji za novih 11 procenata.

Za smanjenje ovog rizika nije nužna intenzivna fizička aktivnost već je dovoljna i povremena rekreacija, umesto kontinuirane pasivne posvećenosti mobilnim telefonima i kompujerskim igrama, naglašavaju stručnjaci.

Rts

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA