Devet stvari koje mame treba da prestanu da govore sebi

Da li ste uhvatili sebe da svoj život upoređujete sa drugima (upoređujete kilažu, odeću, roditeljske navike, čistoću kuće, muževe i decu) i priželjkujete bar malo tuđeg (zanimljivijeg) života?

Foto: Flickr

Ako je odgovor da, to definitivno treba da prestanete. Prvo, nije sve kao što izgleda na prvi pogled, a drugo tako sebi podsvesno upućujete poruke i rečenice koje nisu dobre za vas.

Evo 9 takvih rečenica, koje odmah morate da izbacite iz svoje glave:

Moram da se potrudim da uradim više!

Ne, ne morate. Već dovoljno radite! Umesto toga, stavite na papir sve to što već radite i uverićete sebe da to ni supermen ne bi mogao. Ako uz to ide još i „ja sam samo mama“, znajte da je to „samo“ i te kako dovoljno

Jao dolaze gosti! Kuća mora da mi bude cakum-pakum.

Ne mora. Vi tu živite i tu žive vaša deca. Igračke i treba da se vide u kući jer to znači da se igrate! Sudovi mogu biti i prljavi jer to znači da jedete. Isto tako i ako vam veš nije uvek opeglan, to samo pokazuje da menjate odeću. Ne mora sve uvek da bude cakum-pakum!

I ja bi trebalo da budem ovako zabavna mama kao moje drugarice na Fejsbuku.

A ne, ne bi trebalo. I većina tih slika je potpuna farsa. Iza svake zabavne slike iz zoološkog vrta se krije dete koje trčkara okolo ko ludo, iza svake kupovine je i dete koje baš i ne želi tu da bude i slično. Sve je tu kao to je i kod vas, ne gledajte samo pozitivnu stranu slika na društvenim mrežama! Znajte da ste i vi podjednako zabavni, a možda i više!

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA