Dete ne poštuje ni vas, a ni druge? U čemu je problem i kako to promeniti

Često se govori da su deca ove generacije previše tvrdoglava  i da je teško nositi se sa njima. Disciplinovati decu nije teško, jer se ugledaju na vas više nego na bilo koga drugog. Ipak, važno je da se problemi prepoznaju i da umete da se suočite sa njima.

Foto: Pixabay

Ovo su najčešći problemi sa kojima se roditelji sreću, I metode kako naučiti decu da se bolje ponašaju

Ostanite mirni i ne preterujte

U užurbanosti ionako stresnog života možda ćete izgubiti živce kad se vaša deca ponašaju nepristojno. Ipak, nije pametno svoju frustraciju istresti na decu samo zato što imate kontrolu nad njima. Dete je očito ljuto i uznemireno zbog nečega, što je razlog lošeg ponašanja.

Duboko udahnite i brojite do 10, a umesto da vičete, razgovarajte s detetom. Ako je potrebno, napustite sobu kako biste se oboje smirili.

Gledajte iz njihove perspektive

Definitivno postoji razlog zašto je vaše dete ljuto i uznemireno. Kod male dece to mogu biti sitni razlozi, poput umora ili gladi. S decom koja su malo starija to može biti stres ili pritisak vršnjaka.

Zato je važno sesti i pokušati shvatiti razlog zašto se vaše dete loše ponaša. Način na koji reaguju na stvari ukorijenjen je u onome što im se događa u glavi.

Raspravite s njima svoja očekivanja

Kad deca pokazuju bes, pokazivanje ljubavi prema njima ili maženje je posljednja stvar koja vam pada na pamet. Ali što ako je to ono što je detetu u tom trenutku potrebno?

Ponekad je važno sesti i razgovarati s decom o tome zašto je njihovo ponašanje loše.

Deca nisu dovoljno zrela da bi mogla razlikovati ispravno i pogrešno. Ponekad bi mogli pomisliti da je određena vrsta ponašanja prirodna i normalna, zato je odgovornost roditelja da razgovaraju o onome što očekuju od svoje dece. Objasnite im zašto nešto nije u redu. Nemojte im samo davati “da-ne” znakove.

Postavite ograničenja i upozorite ih na posledice

Čest razlog zbog kojeg deca ne slušaju je taj što ne poznaju svoje granice, odnosno ne znaju kad treba stati.

Nemojte toliko razmaziti svoje dete da prestane razlikovati ispravno i pogrešno ponašanje. Postavite pravila i pobrinite se da ih se i vi pridržavate.

Naučite ih dobrom ponašanju

Kažnjavanje ne funkcioniše uvek, zato počnite da se  fokusirati na to kako ih navesti da shvate važnost dobrog ponašanja.

Naučite ih važnosti međuljudskih odnosa, pričajte im priče o poštenim i dobrim ljudima i, što je najvažnije, dajte im do znanja da primećujete svaki put kada pokažu dobro ponašanje.

Možete im dati i male odgovornosti koje im daju hrabrost da veruju u sebe.

Zahtevajte poštovanje

Uvek se kaže da ne možete naterati nekoga da vas poštuje jer je to osećaj koji dolazi prirodno. Međutim, s decom je slučaj drugačiji.

Ipak, ne treba da kažete: “Ja sam tvoj roditelj, zato treba da me poštuješ.”

Istovremeno, važno je i da oni shvate vašu roditeljsku poziciju i ostanu unutar svojih granica. Zato budite čvrsti prilikom postavljanja pravila. Ako se neko pravilo prekrši, bit će dodeljena kazna, baš kao i nagrada za dobra dela.

Ako budete primer jer radite ono kako ste govorili, zadobit ćete poverenje svoje dece i oni će vas doživeti kao iskrenu osobu.

Budite im uzor

Posljednje, ali ne najmanje bitno: sprovodite ono što govorite. Zapamtite, vaša deca vas uvek gledaju.

Dakle, ako želite da oni odlože tablet, prvo vi stavite svoj sa strane. Ako želite da komuniciraju više umesto da su zalepljeni za TV-ekran, odvojite vreme da budete tu za njih.

Budite pristojni, imajte strpljenja i gledajte kako vaša deca rade isto. Pokažite im vrstu ponašanja koje želite videti kod njih i budite im uzor. Podsvesno, oni uvek žele biti poput vas.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA