Deskvamacija – ljuštenje kože

Beba ima dva meseca. Lepo napreduje, a osim grčeva nije bilo tegoba. Pre par dana je koža na tabanima počela da se ljušti. Pedijatar mi je savetovao da koristim blagi sapun. Da li je to dovoljno?

Opisano “ljuštenje” kože (stručno se naziva deskvamacija) je najčešće bezazlena, prolazna pojava, naročito ako nema drugih promena na koži (na primer crvenilo). Promena sapuna – korišćenje blagih bebi kupki, je dobar savet i nekada je dovoljan “lek” za ovaj problem. Ipak, najbolje je koristiti hidrantne kreme koje su prilagođene za nežnu dečju kožu. Koristite je posle svakog kupanja – prvo osušite bebinu kožu pa odmah premažite tankim slojem hidrantne kreme. Nemojte odmah po mazanju da oblačite bebu već ostavite da kože lepo “upije” kremu. Za to je dovoljno par minuta.

Kako nas i dalje očekuju topli dani poterebno je smanjiti znojenje koje može doprineti problemu koje Vaša beba ima. Zato nemojte pretopljavati bebu tokom inače toplih dana. Jedna od zabluda je da beba mora da ima čarapice iako je 35 stepeni!? To naravno nije tačno, a bebama godi da se rashlade, baš kao i nama. Zato nemojte obuvati bebu na ovu vrućinu!

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA