Deskvamacija – ljuštenje kože

Beba ima dva meseca. Lepo napreduje, a osim grčeva nije bilo tegoba. Pre par dana je koža na tabanima počela da se ljušti. Pedijatar mi je savetovao da koristim blagi sapun. Da li je to dovoljno?

Opisano “ljuštenje” kože (stručno se naziva deskvamacija) je najčešće bezazlena, prolazna pojava, naročito ako nema drugih promena na koži (na primer crvenilo). Promena sapuna – korišćenje blagih bebi kupki, je dobar savet i nekada je dovoljan “lek” za ovaj problem. Ipak, najbolje je koristiti hidrantne kreme koje su prilagođene za nežnu dečju kožu. Koristite je posle svakog kupanja – prvo osušite bebinu kožu pa odmah premažite tankim slojem hidrantne kreme. Nemojte odmah po mazanju da oblačite bebu već ostavite da kože lepo “upije” kremu. Za to je dovoljno par minuta.

Kako nas i dalje očekuju topli dani poterebno je smanjiti znojenje koje može doprineti problemu koje Vaša beba ima. Zato nemojte pretopljavati bebu tokom inače toplih dana. Jedna od zabluda je da beba mora da ima čarapice iako je 35 stepeni!? To naravno nije tačno, a bebama godi da se rashlade, baš kao i nama. Zato nemojte obuvati bebu na ovu vrućinu!

Podeli:

Komentari

 1. Sladjana Abdurahmanovic says:

  Devojcica ima 9 god. Sbake zime joj ljusti koza na palcevima nogu. Ove zime su pocele ranice da se stvarsju jer puca koza. Na stopalima nema nisya ni yelu ni nogama. Maxala sam hidrociklin sli mepomaze. Tusira sr bebi kupkom. To se i leti desava ali manje.

 2. Jelena says:

  Dobar dan, sa postovanjem Imam pitanje cerkici od 4 godine se ljusti koza sa jagodice prstiju na rukama šta je uzorak i kako se leci? Hvala

 3. Jelena says:

  Čime mazati ispucale palceve na nogama deteta od 10 god?Promene su samo na tim prstima

 4. Jelena says:

  Pozdrav devojcica 10 god ljusti joj se koza na noznim prstima da li znate sta bi to moglo biti i sta da koristimo ???hvalaa

 5. Tijana says:

  Decak 8 godina ljusti mu se koza na jagodicama i na noznim palcevima, inace da kazem uvek u prolece javljao mu se do sada ekcem na dve tri meste po telu. Molim vas za odgobor.

 6. Snezana Jovanovic says:

  Devojcici od 3,5 god se ljusti koza na noznim prstima. Sta bi mogao biti uzrok? Da li nedostatak nekog vitamins a?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA