Desilo se ono čega se epidemilozi najviše plaše: Virus morbila registrovan među decom koja idu u vrtić

Ono čega se epidemiolozi najviše plaše upravo se dešava, a to je da je virus malih boginja registrovan među decom koja idu u vrtić. Najopasnije od svega je to što kada virus morbila uđe u dečiji kolektiv, zaraziće svakog nevakcinisanog sa kojim dođe u kontakt.

Foto: Pixabay

S obzirom na to da se radi o najzaraznijem oboljenju koje je do sada opisano u medicini, u narednom periodu možemo očekivati nagli porast obolevanja, a upravo su to nadavno epidemilozi i najavili.

Kako saznajemo, u Beogradu je otkriveno prisustvo virusa morbila pre nedelju dana kod jednog deteta koje ide u vrtić u Zemunu, ali, kako smo saznali, nije bilo nijednog kontakta sa nevakcinisanom decom iz tog kolektiva.

Međutim, u drugom vrtiću je otkriveno prisustvo virusa morbila, ali za sada nije poznat vakcinalni status sve dece koje idu u taj vrtić.

Epidemiološki nadzor je u trenutno toku.

Ono što je bitno, jeste da, bar za sada, nije registrovan masovniji ulaz virusa malih boginja u dečije kolektive u Beogradu.

Sada imamo skoro 500 obolelih

Epidemiolozi objašnjavaju da teoretski sve manje postoje šanse da se prenošenje virusa suzbije u potpunosti i zaustavi.

Svakim danom imamo sve više obolelih. Prema podacima Instuta za javno zdravlje “Batut” u Srbiji je registrovano 487 obolelih, a kod 52 osobe konstatovana je upala pluća kao komplikacija virusa, zbog čega su te osobe morale da budu zadržne u bolnici na lečenju.

Prema epidemiološkim podacima Instituta “Batut” u Beogradu, Kraljevu i Nišu, gradovima gde su prijavljene epidemije, svakim danom ima sve više obolelih.

Inače, u ovim gradovima je i najlošiji obuhvat vakcinisane dece MMR cepivom. Zbog toga je važno da se o tome govori i da se traži od roditelja koji do sada nisu vakcinisali svoju decu koja idu u dečije kolektive da to učine.

Provera se koliko je dece vakcinisano u vrtićima

Upravo je to učinilo i Ministarstvo zdravlja, koje je početkom ove nedelje saopštilo, da će u narednom periodu posebno biti proveravani vakcinalni statusi dece u vrtićima, kako bi se sprečilo širenje bolesti u grupama i pozvalo građane da prema zdravlju svoje dece postupaju odgovorno i vakcinišu ih.

Ko je najugroženiji zbog malih boginja

U našoj zemlji, se međutim, ne primenjuje Zakon o zaraznim bolestima, po kome nevakcinisana deca ne mogu da borave u predškolskim ustanovama. Neki domovi zdravlja nevakcinisanoj deci nisu hteli da izdaju potvrdu za vrtić, kako bi povećali broj vakcinisanih, ali to međutim, nije zaživelo u drugim domovima zdravlja. Zato sada imamo situaciju da se povećava rizika od bržeg širanja malih boginja.

Ipak, zabrana nevakcinisanoj deci da idu u vrtić posebno je važno zbog one dece koja ne smeju zbog bolesti da prime MMR vakcinu. Zato svi vrtići u potpunosti moraju da budu upoznati sa stanjem vakcinisanosti svoje dece. Takođe, što je jako bitno treba utvrditi da li među nevakcinisanim ima dece koja ne smeju da prime vakcinu MMR i na kraju trebalo bi insistirati da deca koja dolaze u vrtić ili na nastavu moraju biti zaštićena u toku epidemije.

To je etička obaveza školskih uprava i vrtića, kako bi se zaštitila nevakcinisana deca koja ne mogu primiti cepivo zbog svoje bolesti. Na taj način se ne dopušta slobodno širenje zaraze.

Blic

Podeli:

Komentari

 1. Jr says:

  Postovani, cerka od 2,5 godine ide u vrtic i primila je mmr, ali imamo i sina od 11meseci koji nije. Da li ona moze da bude kliconosa i da mu prenese morbile ako se pojave u vrticu?

  • MojPedijatar says:

   Može – SAMO ako dobije morbile. Čim beba uđe u 2.godinu, da se vakciniše.

   • Jr says:

    To sigurno. Zakazano je za 15.01. Samo sam zabrinuta da li da vodimo cerku u vrtic ili ne. Hvala na odgovoru

   • Milica says:

    Izvinite, nisam razumela… Da li ovo znaci i da vakcinisana deca mogu da obole?!
    Mama je pitala moze li da bude kliconosa, znaci da samo prenese, ne i da oboli? Pojasnite mi, molim vas. Hvala unapred.

    • MojPedijatar says:

     DA – mogu!

     Šansa je manja, ali postoji…a tada treba ošekivati blažu kliničku sliku. Maksimalnu zaštitu obezbeđuju DVE doze vakcine, a druga se daje pred polazak u školu.