Decu ne treba preterano hvaliti, kažu stručnjaci

Saveti o vaspitanju dece često se menjaju. Kako nauka ponudi neke nove odgovore, roditelji nastoje da usvoje najbolje i najkorisnije informacije koje bi im pomogle u donošenju najboljih odluka.

Iako su pohvale dobra za decu, postavlja se pitanje o načinu na koji bi trebalo da budu iskomunicirana.

Prema Research Addictu, pohvale su opšte dobre. Kad roditelj hvali dete za ono šta čini dobro, umesto da ga prekori zbog njegovih grešaka, dete će u odnosima s ljudima pokazivati manje agresije, pokazalo je istraživanje.

Dve vrste pohvale

U praksi je situacija s pohvalama ipak složenija nego što se čini na prvi pogled. Nije dovoljno samo detetu reći koliko je dobro premda je to definitivno jedan od načina. Naime, postoji lična pohvala i pohvala temeljena na trudu.

Lična pohvala je pohvala detetu zbog njegovih prirodnih sposobnosti i veština. Ova vrsta pohvale je najbolja kad želite da detetu iskažete ljubav.

Pohvala na temelju truda je hvaljenje neke detetove radnje ili aktivnosti. To podrazumeva pohvalu za nešto što dete može da kontroliše.

Postoji li negativna strana pohvale?

Iako na prvu ne deluje tako, moguće je da se s pohvalama pretera. Parenting Science navodi da je objavljeno istraživanje koje je pokazalo da pohvale mogu da potkopaju detetovu motivaciju, što znači da mogu da dovedu do toga da ono misli kako nije potrebno ulagati trud da bi nešto postiglo. To se događa kad roditelji upadnu u zamku preterivanja s ličnim pohvalama jer to dovodi decu do uverenja da sve veštine poseduju prirodno i da na njima nije potrebno raditi.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA